Podmladite kosu !

podijeli

Svaki narod u svijetu ima svoju narodnu medicinu. To su plodovi stoljetnih iskustava koja nažalost nepovratno tonu u zaborav. Ovdje se nalazi nešto od tog znanja a odnosi se na vašu kosu.

Kosa na ćelavoj glavi će ponovo početi da raste ako uzmete lišće i korijen od biljke koja se u narodu zove “pasji jezik”, pa je sitno isjeckate i dobro istucate. Tome se dodaje masnoća od ispržene stare slanine i onda se sve to dobro izmiješa. U međuvremenu kosu ukoliko je još ima treba dobro isprati u čaju od mekinja, a potom pripremljenu smjesu staviti na krpu i njome obložiti glavu.

Ako ovaj tretman ponavljate svaku treću noć, uskoro ćete primijetiti da vam počinje nicati sasvim nova kosa na dijelovima glave gdje je već odavno nije bilo.

Slikovni rezultat za pasji jezik biljka

Ljekovita biljka pasji jezik Cynoglossum officinale

 

Protiv opadanja kose i poboljšavanja njenog kvaliteta neki europski narodi koriste sljedeću smjesu : uzmite malo petroleja,malo ricinusa,malo običnog ulja i jedno žumance. Sve to dobro umutite ili izmiksajte i zatim tom smjesom redovno mažite ,odnosno trljajte svoju kosu. Za nekoliko dana će se taj tretman pokazati veoma blagotvornim.

 

Čaj za kosu veoma je koristan ako se napravi od sljedeće biljne smjese: uzme se malo koprive, malo šimšira, malo maslačka i malo čička. Pije se tri puta na da po jedna šoljica.

 

Za suhu kosu najbolje je koristiti smjesu od breze, koprive, čička i ruzmarina. U tri litra vode deset minuta kuhate šest kašika mješavine brezinih izdanaka, listova i korijena od koprive, korijena čička i listova ruzmarina. dva puta sedmično dulje vrijeme perite glavu i pri tome snažno trljajte vlasište. Ostale dane masirajte glavu komadićem vate namočene u tekućinu. Korijen kose će se uskoro popraviti i prestaće sa opadanjem.

Slikovni rezultat za ruzmarin

Ruzmarin

 

Za jaku i gustu kosu naš narod koristi sljedeću terapiju. Uzme se srž ( masnoća ) iz goveđe kosti i u tri uzastopna dana redovito se utrljava u oslabljeno vlasište. Zatim se kosa dobro ispere. Ovaj postupak se ponavlja tri puta mjesečno.

 

Za njegu kose najbolje je ponaosob koristiti kamilicu i koprivu. Četiri kašike kamilice stave se u jedan litar vode i kuha pet minuta. Isti postupak je i za koprivu, samo što se koristi šest kašika svježih listova i cvjetova koprive.

 

 

Masaža kose veoma je blagotvorna ako se svaki dan snažno masira koža glave sledećom tinkturom : u dva decilitra jake komovice staviti isitnjene ruzmarinove iglice. Smjesa se koristi kada ruzmarin pusti svoju boju.

 

 

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *