Bujna i zdrava kosa bez ijedne sijede vlasi – Pročitajte !!!

podijeli

Žene iz kineskog sela Huangluo  imaju preko sedamdeset godina i bujnu kosu bez ijedne sijede vlasi!

One svoju kosu šišaju samo jednom u životu, u 16. godini prije nego počnu tražiti supruga. Njihova kosa ostaje duga i bujna čak i u sedmoj deceniji života i to samo zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku.

Rižina voda efikasnija od skupocjenih preparata

Žene s naših prostora često se žale na prerano izbijanje sijedih, na lošu kvalitetu kose ili oštećenja izazvanih prizvodima punih hemikalija ili termičkim pomagalima za stiliziranje kose, koji su vlasi učinili slabim, suhim i beživotnim, sklonim pucanju i opadanju. A ko ste i vi jedna od njih, ne bi bilo loše da poslušate savjet žena kojima je kosa i u osamdesetim godinama sjajna, bujna i bez ijedne sijede vlasi.. Naime, one svoju kosu peru – fermentiranom vodom koja ostane nakon kuhanja riže!

Tajna je u antioksidansima koje zrna riže otpuštaju tokom kuhanja a koja nevjerovatno hrane vlasi kose. Istraživanja su pokazala da rižina voda sadrži i minerale i vitamin E, ali i da ima svojstva koja kosu čine elastičnom i sprječavaju oštećenja.

Također, ukoliko vam je kosa već oštećena, i tu može pomoći rižina voda, jer sadrži inozitol, karbohidrat koji oporavlja vlasi. Aminokiseline koje se također mogu naći u rižinoj vodi mogu ojačati korijen kose, što pomaže kod opadanja i veće gustoće, a nježna mekoća koja ostaje u kosi nakon ispiranja rižinom vodom čini je sjajnom do idućeg pranja.

Slikovni rezultat za huangluo women yao     Slikovni rezultat za huangluo women yao

Kako koristiti rižinu vodu

Skuhajte integralnu rižu u nešto više vode nego inače, ocijedite i vodu preostalu od kuhanja ostavite na sobnoj temperaturi oko 24-48 sati. Ona će fermentirati i dobiti kiselkasti okus. Sada je možete iskoristiti za pranje ili ostaviti u frižider za sljedeća pranja. Ako želite malo mirisa, možete dodati par kapi omiljenog eteričnog ulja.

Ova tekućina stavlja se na vlažnu kosu, masira u vlasište oko 5 minuta, te ispere vodom. Ne treba šampon, ni maska. Poželjno je kosu potom osušiti na zraku. Rižina voda je izvrsna i kao losion za lice i tijelo, te sredstvo za uklanjanje šminke.

Slikovni rezultat za huangluo women yao

 

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *