Powerlifting – sport bez granica !

podijeli

Powerlifting je sport snage koji uključuje 3 discipline: čučanj, potisak s klupe (dalje u tekstu: bench press) i mrtvo dizanje. Cilj je podići što veću kilažu na sve tri discipline kroz tri pokušaja za svaku disciplinu, pri tome poštivajući jasno određena pravila i znakove sudaca.

Najbolji i uspješni pokušaji iz svake discipline se zbrajaju i zatim služe za rangiranje natjecatelja prema određenim kriterijima. Natjecanje može biti organizirano kao „raw“ – tj. bez korištenja opreme i „equipped“ – odnosno uz korištenje dodatne opreme poput majica za bench press i powerlifting odijela za čučanj i mrtvo dizanje.

Kao krovne organizacije u powerlifting svijetu postoji velik broj federacija koje organiziraju powerlifting natjecanja i promiču sam sport. Iako su pravila u većini federacija slična, ipak postoje određene iznimke specifične za svaku federaciju posebno.

Powerlifter

Kada bih nekom slučajnom prolazniku ili vježbaču u teretani trebao objasniti što je to zapravo powerlifting vjerojatno bih ovaj sport usporedio sa olimpijskim dizanjem utega budući da su u oba sporta ključni elementi šipka, utezi, tri pokušaja za svaku disciplinu, osim što je u olimpijskom dizanju utega cilj podići šipku iznad glave, dok su u powerliftingu nešto drukčije discipline.

U powerliftingu se mogu natjecati i žene i muškarci, dok dobnog ograničenja gotovo da i nema te su nerijetki primjeri powerliftera u zrelijoj dobi kao i srednjoškolaca. Jednako kao i u olimpijskom dizanju utega postoje težinske kategorije gdje svaka kategorija ima točno određeni raspon.

Kao i svaki drugi sport, powerlifting zahtijeva izuzetnu volju, predanost, odricanja, kontinuitet i što je najvažnije ljubav prema tom sportu. Vjerojatno se velika većina zainteresiranih nije rodila sa genetikom stvorenom za sportove snage, ali u konačnici to nije i toliko bitno sve dok se osoba osjeća zadovoljno onime što radi i probija granice svojih mogućnosti.

Powerlifting
Kako ojačati na čučnju, bench pressu i mrtvom dizanju? Vjerojatno ste si često postavljali ovo pitanje, pogotovo ako se bavite powerliftingom. Ako želite ojačati čučanj, radite upravo – čučanj! Isto vrijedi i za ostala dva lifta.

Dakako da postoje i treneri koji naglašavaju izvođenje vježbi sličnih natjecateljskim liftovima kako bi na taj način ojačali čučanj, bench press i mrtvo dizanje, ali osobno sam više na strani „čučanj radi čučnja“ filozofije treninga budući da time ne samo da jačate sami lift nego i svakim treningom radite na tehnici koja je itekako bitna ako želite napredovati.

Uz dakako glavne liftove, potrebno je raditi i na slabim karikama u pokretu, jačanju muskulature, prevenciji ozljeda i uključiti dodatne vježbe koje pomažu glavnom liftu čime se dodatno zaokružuje potpuni powerlifting trening. Ako vidite nekoga u teretani da diže ozbiljne kilaže na čučnju ili potiskuje s klupe nekoliko većih ploča na šipki vjerojatno se radi o nekome tko zna vježbati pa ga svakako zamolite da vam pokaže tehniku izvođenja i savjetuje vas.

 

Powerlifting

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *