Nova studija sugerira češće vođenje ljubavi; čini nas mlađima i zdravijima

podijeli

 

Seksualni odnosi kod žena povezani su s duljim telomerama. Telomere su specijalizirane strukture koje se nalaze na krajevima naših kromosoma. One štite kromosome i osiguravaju njihovu stabilnost. Posebno su važne u kontroli procesa starenja i održavanju stanične besmrtnosti. Za ovo otkriće dodjeljena je Nobelova nagrada za medicinu 2009 godine.

Rezultati ovog istraživanja, koje je objavljeno online u Psychoneuroendocrinology, dodatni su dokaz važnosti seksualne aktivnosti za mentalno, emocionalno, a sada i tjelesno zdravlje. Studija je utvrdila da žene koje su kazale da imaju seksualni odnos barem jednom tjedno, često imaju dulje telomere koje se, inače, kako starimo skraćuju.

Stres dodatno skraćuje telomere

Duljina telomere nije povezana sa zadovoljstvom u odnosu, dnevnom podrškom ili svađom, stresom u vezi. Normalni tijek života, starenje i stanična dioba, skraćuju telomere, stres taj proces dodatno ubrzava. Tijekom vremena skraćene telomere mogu doprinijeti kroničnim degenerativnim bolestima i preranoj smrti.

DNK je set naslijeđenoga materijala koji ne određuje samo kako izgledamo nego kontrolira i inteligenciju i sklonost određenim bolestima. Čovjek ima milijarde gena, a svi ti geni zajedno čine kromosome. Svaka stanica ima samo 23 para kromosoma.

Kako se stanice dijele nebrojeno puta tijekom života, starenje kromosoma je neizbježno, a telomere propadanje kromosoma drže na minimumu. Konstantna dioba stanica skraćuje telomere do točke kada umiru, a kromosomi se više ne mogu dijeliti i stvarati nove matične stanice.

Zdrav i aktivan život ih produžuju

Analizom krvi nekad najstarije žene na svijetu, Hendrikje van Andel Schipper, otkriveno je da su njezine telomere skoro u potpunosti potrošene, sugerirajući da njezino tijelo nije više moglo stvarati nove stanice. Telomere se ne skraćuju samo starenjem; loše životne navike, kao opijanje, drogiranje i traumatične životne situacije skraćuju telomere.

Zdrav i aktivan život može produžiti ove važne stanične strukture. Kako znanstvenici tvrde, ova studija je samo opservacijska, bazirana na malom broju žena. Samo, izgleda da se žene koje imaju dulje telomere, više seksaju. Rezultati studije sugeriraju da bi mogla postojati veza između procesa starenja i seksualne aktivnosti, piše Medical Daily.

 

telegram.hr

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *