Coca – Cola : Apotekar Džon Pemberton prodao recept za 2300 dolara 1891 godine.. Glavni sastojak mu je bio biljka KOKA od koje se danas pravi kokain

podijeli

 

COCA – COLA

 

Coca-Cola je najpoznatiji brend u svijetu.

 

Dnevno se konzumira dvije milijarde njenih proizvoda u 207 država. Receptura Coca-Cole predstavlja vrhunsku tajnu, a niko do sada nije uspio kopirati formulu. Formulu znaju samo dva čovjeka u svijetu, koji nikada ne putuju istim avionom. Tajna mora ostati tajna. Coca-Cola je nastala 8. maja 1886., kada je apotekar Džon Pemberton pokušao napraviti lijek za glavobolju. Kao glavne sastojke, pomiješao je ekstrakte iz dvije biljke – južno američke Koke i afričke Kole. Ovaj lijek, koji je prodavan po 5 centi, ubrzo je postao izuzetno popularan zbog efekata kokaina i kofeina koje je sadržavao. Prepisivao se za glavobolju, malaksalost, slabost, stomačne tegobe itd. Džon Pemberton je od 1888. godina počeo prodavati biznis raznim partnerima, među kojima je bio i biznismen Asa Kandler, koji 1891. otkupljuje sva prava uz ukupne troškove od 2300 dolara. Početkom 20. vijeka, Coca-Cola je morala izbaciti kokain iz sastojaka, ali je pojačala prisustvo kofeina koji je takođe stimulator, ali nije zabranjen. Od tada, Coca-Cola čuva recepturu u tajnosti, ali se shodno savremenim trendovima mijenjaju zaslađivači. U februaru 2011., veb sajt This American Life.  objavio je kako je otkrio misteriozni i dobro čuvani tajni sastojak Coca-Cole. Coca-Cola sadrži nekoliko mirišljavih ulja, a njihova mješavina zaslužna za prepoznatljiv ukus pića, koje su mnogi pokušali kopirati, ali nikada identičnim rezultatom.

 

Upravo ova mješavina predstavlja tajni sastojak nazvan 7X, koji čini samo jedan posto cjelokupne formule. Ostalih 99 posto vjerovatno se nikada neće saznati. Recept za sastojak 7X:

 

– alkohol 236 mililitara
– pomorandžino ulje 20 kapi
– limunovo ulje 30 kapi
– ulje oraščića 10 kapi
– ulje korijandera 5 kapi
– ulje cvijeta Citrus vulgaris 10 kapi
– ulje cimeta 10 kapi

 

 

I francusko istraživanje Instituta za potrošače prije pet godina pokazalo je da Coca Cola, ali i Pepsi Cola, sadrže male količine alkohola. Ovo otkriće moglo bi uznemiriti sve one koji ova gazirana pića piju iz vjerskih, religijskih, zdravstvenih ili sigurnosnih razloga. Alkohol je prisutan u malim količinama, sa svega 10 miligrama po litri, što je zapravo 0.001 posto alkohola. Krajem 2011. godine, Coca-Cola je, prvi put nakon 86 godina, promijenila lokaciju na kojoj čuva tajnu formulu. Sef s ručno ispisanim receptom premješten je iz sefa banke, gdje je čuvan od 1925., u muzej “World of Coca-Cola” u Atlanti (Džordžija). Tajnom formulom napitka, čuvanom u strogoj tajnosti, bilo je upoznato samo nekoliko osoba koji su je prenosili isključivo usmeno. Godine 1919., tadašnji direktor kompanije Ernest Vudraf podigao je kredit u njujorškoj banci i kao zalog deponovao ručno ispisanu formulu. Kamate na kredit otplaćene su tek 1925., a od tada recept čuvan u banci “SunTrust” u Atlanti. Coca-Cola sadrži sastojke fenilalanin, fosfornu kiselinu, natrijum ciklanat, acesulfam K, aspartam, kofein, natrijum citrat i natrijum benzoat, za kojeg se 2007. otkrilo da izaziva hiperaktivnost i smanjenje inteligencije kod djece.

Iako nauka kaže da se konzumiranjem Coca-Cole zapravo drogiramo i unosimo u sebe brojne hemikalije, ovo piće i dalje konzumiraju stotine miliona ljudi širom svijeta. Vrijednost kompanije Coca-Cola danas se procjenjuje na oko 200 milijardi dolara, s godišnjim prihodom od 48 milijardi dolara.

Širom svijeta kompanija zapošljava oko 150.000 ljudi. Svake sekunde popije se više od 10.000 Coca-Cola proizvoda. Da je Coca-Cola Company država, s godišnjim prihodom od 48 milijardi dolara, bila bi na 76. mjestu od oko 200 država, što znači moćnija od 120 država.

Vlasnik kompanije James Quincey

 

autor: Mladen Marić

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *