Posumnjat ćete u vlastiti razum: Mislite da linije na slici stoje ukoso? Pogledajte ponovo…

podijeli

 

Optičke iluzije predstavljaju fenomen prilikom kojeg mozak “netočno” obrađuje informacije koje dobiva čulom vida. Razlog tome najčešće predstavlja određena kombinacija boja koja promatraču “iskrivljuje” stvarnost.

Savršen primjer optičke iluzije predstavlja “cafe walls”, optička iluzija gdje se zahvaljujući izmijenjenom rasporedu boja promatraču čini kao da su horizontalne linije pod nagibom.

Ako bolje pogledate, one su potpuno horizontalne i bez nagiba.

Ovu optičku iluziju osmislila je Victoria Skye iz Atlante, a podijelio ju je na svom Twitter računu poznati hipnotičar Martin Taylor.

Iluzija je nazvana po jednom caffe baru u Bristolu čije su fasadne cigle izazivale ovaj neobičan vizualni fenomen.

Naime, gostima kafića je djelovalo kao da su cigle na zidu poredane tako da formiraju redove postavljene ukoso. Međutim kada se zid bolje pogleda i izmjeri, pokazuje se da su cigle poredane uredno, u paralelnim redovima.

Optičke iluzije poput ove zaista znaju zbuniti ljude. One nas navode da preispitamo cjelokupan način na koji vidimo svijet oko nas. Postavlja se pitanje koliko nam oči vjerno prenose sliku svijeta i izgleda li cjelokupna stvarnost potpuno drugačije od toga kako nam je naše čulo vida prikazuje…

dnevno.rs/besnopile

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *