Sve što trebate znati o rootanju Androida

podijeli

kako rootati Android

 

Iako Android “ne živi” u istom zatvoru kao iPhone, rootanje Android uređaja vam može pomoći da pobjegnete iz istoga.

Ako ste detaljno istražili Android OS, onda ste se vjerojatno u jednom trenutku susreli sa “rootanjem” uređaja, odnosno spominje se riječ “root”. Radi se o tome da su prije Android telefoni bili ograničeni i nisu mogli iskoristiti sav potencijal, a rootanje istoga je bilo rješenje. Tadašnja norma su bili loše aplikacije koje su trošile mjesto na telefonu, bateriju, i općenito iskustvo korištenja nije baš bilo najbolje.

No, svaki Android telefon leži na Linux jezgri i middleware je jako sličan onome kod Linux distribucija, pa ga možemo rootati – pristupiti dijelovima mobitela kojima inače ne bismo mogli, te sami “popraviti” ono što smatramo da nije dobro kod našeg telefona. S time biste dobili potpuni pristup svim resursima u operativnom sustavu, te mogućnost da ih mijenjate kako vi to želite.

Moderni Android uređaji su nešto bolji i nude bolje iskustvo korištenja. Čak i oni jeftini mobiteli i tableti koje možete kupiti ispod 1000 kuna. Ipak, mnogi žele rootati svoj telefon (ili jednostavno žele naučiti više o tome), pa ako ste jedan ili jedna od njih, na pravom ste mjestu.

 

Što je točno rootanje?

Root, barem u našem slučaju ovdje, je superuser, odnosno super korisnik. Vaš Android telefon koristi Linux dozvole (engl. Permissions) i file-system ownership, odnosno vlasništvo nad podacima. Kada se logirate vi imate pravo na neke stvari u ovisnosti o vašim pravima.

Root je, kao što smo rekli, također korisnik. Razlika je u tome što je root super korisnik koji ima pravo raditi što god želi. Npr., root može ukloniti aplikacije koje inače ne možete ukloniti kao “običan” korisnik i slično. Ukratko – možete raditi što god želite, pa čak i dovesti telefon u nestabilno stanje.

 

 wAAACwAAAAAAQABAEACAkQBADs

 

Kada “rootate” vaš Android telefon, vi u stvari dodajete standardne Linux funkcije koje su uklonjene. Mala datoteka nazvana “su” je dodana na telefon i ona daje dopuštenje drugim korisnicima da ju mogu pokrenuti i samim time dobiti veće ovlasti. I nakon rootanja vi postajete super user koji može na svom telefonu raditi što želi i iskoristiti puni potencijal istoga, no to sa sobom nosi određenu odgovornost i o tome trebate voditi računa prije nego pokušate rootati telefon.

Napomena: Ako budete rootali telefon, to radite na vlastitu odgovornost! Ovaj članak je tu da vas informira o rootanju i što to jest, ali sve što radite, radite sami i sami odgovarate za to!

 

Trebam li ja rootati svoj telefon?

Da. Ne. Možda. Sva tri odgovora su potpuno validna. Ljudi imaju različite razloge zašto žele ili ne žele rootati svoj telefon. Neki to rade samo zato “što mogu” i jer misle da ako su platili hardver da s njim mogu raditi što god žele. Drugi će to napraviti jer žele neke dodatne funkcije koje im nisu dostupne ili zato što žele izmijeniti određene aspekte softvera.

Neki se ne žele uopće upuštati u to i koristit će telefon kakvog su ga kupili i dobili. Možda će neki htjeti samo ukloniti bespotrebne aplikacije koje im Google, pardon, Android ne dopušta da uklonite. Razloga je bezbroj, kao i načina da rootate svoj telefon.
Samo budite svjesni činjenice da kada idete rootati telefon da gubite sigurnost koju je Google napravio u Androidu i da ste kasnije vi odgovorni za nju.

Isto tako, mnogi korisnici kada kupe telefon potpisuju da ga neće rootati jer tada gube garanciju i ako se nešto dogodi telefonu u samom postupku rootanja, ne možete “popraviti” ili zamijeniti telefon u garancijskom razdoblju.

 

 wAAACwAAAAAAQABAEACAkQBADs

 

Mnogima se to ne sviđa, no svejedno idu rootati telefon kako bi dobili administratorske dozvole (superuser) koje namjerno nisu dane korisnicima Android telefona. Čim dobijete dotične dozvole i pristup svim resursima, vi ste sami odgovorni za sigurnost, integritet i svaku aplikaciju koju instalirate. Opet – mnogima je to prevelika odgovornost.

Rootanje nije odgovor za sve probleme ili izazove koje imate. Ako niste sigurni u svoje sposobnosti ili se bojite da nešto ne “potrgate”, prije rootanja dobro pročitajte što to jest, koji softver se koristi, kakva su iskustva korisnika, koji su mogući izazovi i problemi koji se mogu dogoditi i slično. Nadamo se da ćete dio informacija dobiti u ovom tekstu.
Problem je što se telefon može “brickati” tijekom rootanja (op.a. najčešće zbog greške onoga koji roota telefon) i dobiti ćete “vrlo skupi držač papira” jer nakon brickanja telefon više neće funkcionirati.

No, postoji hrpa korisnika koji ne mare uopće za sve ovo nabrojano. Nije ih briga za garanciju, mogućnost pogreške i brickanja telefona, za sigurnost i integritet OS-a … i oni će vjerojatno prvi kupiti telefon i odmah ga rootati.

Rootanjem ćete, kao što smo rekli dobiti veće ovlasti, moći ćete mijenjati izgled OS-a, skidati sve moguće aplikacije s Google Playa, imati pristup servisima koji se vrte na telefonu … No, o tome više u nastavku teksta.

 

Priprema za rootanje …

Prije nego rootate telefon, morat ćete napraviti nekoliko stvari u ovisnosti o načinu na koji ćete ga rootati. Točnije, ovisi koju ćete metodu koristiti. Mnoge od tih metoda zahtijevaju da instalirate Android SDK ili da otključatebootloader”. To možda zvuči kao nešto strašno, ali nije teško, pogotovo kada znate kako koristiti alate koji će vam u tome pomoći i minimizirati bilo kakav rizik da nešto pođe po zlu.

 

 wAAACwAAAAAAQABAEACAkQBADs

 

Ovisi koji telefon imate, otključavanje bootloadera je pomalo različito. Ništa previše, ali nije identično za sve telefone. Standardni način je da unesete OEM komandu za otključavanje.

Ali ako koristite Motorolu, HTC ili LG telefon (kao i neke druge brendove kao što su Sony i Huawei), vjerojatno ćete trebati unijeti token tijekom procesa. Morati ćete potražiti na stranicama proizvođača kako ga dobiti i gdje ga naći.

 

 

 

Znači, prvo treba saznati kako točno otključati bootloader, pa to nađite za svoj uređaj.

 

Otključavanje korištenjem komercijalnih aplikacija

Korištenjem komercijalnih aplikacija poput Kingo Root ili towelroota je prilično jednostavno i može se učiniti s ili bez računala. Te aplikacije ne mogu rootati sve telefone, ali se proizvođači aplikacija svim silama trude da taj broj bude što veći i da mogu rootati sve aktualne telefone.

Iako ne možemo validirati teorije da potencijalne root aplikacije mogu sa sobom donijeti i potencijalni malware ili slati vaše podatke na neke čudne servere, neki forumi na to upozoravaju. Ne treba ih olako ignorirati, ali preporučujemo da prije rootanja (ako se na to odlučite!) telefon resetirate na tvorničke postavke kako bi se izgubile sve vaše informacije s tog telefona. Bolje potrošiti par minuta na to, nego kasnije žaliti za time. Rootanje telefona bi se kasnije trebalo moći normalno napraviti.

 

Kingo Root

Kingo Root možete, kao što smo rekli, koristiti s ili bez računala. Samo kod skidanja odaberite željenu verziju – Windows (uz pomoć računala) ili Android (bez računala).
Ako ćete koristiti računalo prilikom rootanja, morate imati točne USB drivere na računalo kojeg koristite. Ako ih nemate, Kingo Root će ih sam probati identificirati i skinuti kako bi proces što lakše prošao. Nakon toga jednostavno priključite telefon na računalo koristeći USB kabel i pokrenite aplikaciju.

Pustite ju da odradi svoje, te odaberite gumb “root” unutar aplikacije. Ako je vaš telefon podržan, ostatak procesa je automatiziran. Vidjet ćete nakon rootanja popis preporučenih root aplikacija za vaš telefon, ali ako je proces uspješno prošao, telefon je otključan. Točnije, super user je otključan!

 

 wAAACwAAAAAAQABAEACAkQBADs

 

Ipak, lakše je Kingo Root koristiti direktno na telefonu kojeg želite rootati. Nakon što instalirate aplikaciju na telefon, budite sigurni da imate preko 50 posto baterije i pokrenite aplikaciju. Samo je jedan gumb dostupan u aplikaciji i kada ga stisnete pokrenuti će se procedura rootanja telefona i sve ja automatizirano. Ako vam ovo ne bude radilo iz nekog razloga, probajte onda preko računala, veća je šansa da će raditi.
Instrukcije i tutorijale za podržane telefone možete naći na njihovim web stranicama.

 

Towelroot

 

 wAAACwAAAAAAQABAEACAkQBADs

Towelroot je popularna aplikacija koju je napisao haker Geohot koji je poznat po tome što je hakirao iPhone. Korištenje aplikacije je vrlo jednostavno:

– Skinite aplikaciju sa službene stranice
– Instalirajte aplikaciju i pokrenite je

Towelroot će probati iskoristiti rupu u jezgri, tako da će dati privremena prava za pristup sistemskim datotekama. Kada se to dogodi, u telefon će se postaviti prava datoteka za korištenje root korisnika. Resetiranje telefona i to je to – imate rootani telefon.

 

PIše: B.P.

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *