Kini je sad problematičan i WhatsApp pa su, uz Facebook, Twitter i Instagram, i njega blokirali

podijeli

Zabrana je postavljena uoči sastanka Kineske komunističke partije

 

 

hatsApp je navodno još tijekom prošlog tjedna u Kini počeo imati probleme s konekcijom, a ona je postepeno i potpuno blokirana. Testiranjem njihovih servisa, ustanovljeno je da se van Kine ne mogu više slati slike, snimke niti poruke. Slična zabrana je postavljena i tijekom lipnja, no ona je u međuvremenu bila uklonjena. Zabrana je postavljena zbog povećanih mjera sigurnosti uoči sastanka Kineske komunističke partije, koji se održava svakih pet godina.

WhatsApp je jedina Facebookova aplikacija koja zadnjih mjeseci nije bila blokirana u Kini. Među društvenim mrežama koje su blokirane su Instagram, Facebook, Twitter, ali i većina Googleovih proizvoda. Trenutno je moguće pristupati Facebooku, no samo nominalno, jer iznimno spora brzina interneta aplikaciju čini gotovo neupotrebljivom. Aplikacije koje su blokirane uglavnom su u potpunosti nedostupne, osim ako se ne koristi VPN (virtualna privatna mreža), no s vremenom, Kina i njih postepeno blokira.

Kineske aplikacije su, naravno, dozvoljene

Zanimljivo je da Kina ne blokira niti usporava komunikaciju aplikacijama koje kineska vlada može nadzirati, dok druge, koje su enkriptirane, posve blokiraju. Inače, američke tehnološke kompanije nemaju pristup kineskom tržištu, dok kineske, poput Huaweija, ne samo da psotoje na američkom, već tamo i povećavaju svoj udio.

Mnogi kineski aktivisti preferiraju WhatsApp kao glavnu aplikaciju za dopisivanje, budući da nudi enkripciju od mobitela do mobitela, zbog koje se, preusmjereni komunikacijski promet ne može dešifrirati. Kina je nametnula nova pravila i za online kompanije, kojima zahtijevaju da one svoje podatke pohranjuju na serverima koji se fizički nalaze u Kini. Ti podaci su i pod ograničenjima, tj. Kina određuje koji je tip podataka i sadržaja dozvoljen. Druge aplikacije, poput kineskog WeChata, tamo rade bez ikakvih problema.

 

izvor: telegram.hr

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *