Apple je ponovno najvrjedniji svjetski brend, iza njega su Google i Microsoft

podijeli

Konzultantska kuća Interbrand objavljuje listu zadnjih 18 godina

 

Slikovni rezultat za apple google microsoft

 

Apple je, prema analizi konzultantske kuće Interbrand, najvrjedniji svjetski brend. Interbrand, inače, 18 godina objavljuje Global Brands Report u kojem procjenjuje globalno najvrjednije brendove. Nakon Applea, drugi na ovogodišnjoj listi je Google, a treći Microsoft.

 

Slikovni rezultat za iphone 8

Apple i Google se, inače, na prvom mjestu izmjenjuju posljednjih pet godina, a u protekloj godini porasla je vrijednost oba branda, Appleov za 3, a Googleov za šest posto. Microsoft, koji je na ovogodišnjoj ljestvici treći, u vrijednosti je rastao u dvoznamenkastim postocima.

Netflix i Ferrari prvi put na listi

Među prvih deset su Coca-Cola na četvrtom mjestu, a slijede Amazon, Samsung, Toyota i Facebook. Facebooku je ovo prvi put da je ušao među prvih deset. Tu su zatim Mercedes Benz i IBM, a neke dosta poznate kompanije na listi od 100 najvrjednijih brandova su prvi puta, na primjer Ferrari na 88. mjestu i Netflix na 79. mjestu.

 

Povezana slika

 

Više od pola kompanija koje su ušle na popis 100 najvrjednijih brendova pripadaju u samo četiri sektora: automobilski, tehnološki, financijski i robe široke potrošnje. Sektori koji su zabilježili najbrži rast u vrijednosti brenda su maloprodaja, sportska oprema, tehnologija, logistika i financije.

Ukupno vrijede 1,871,730 dolara

Interbrand procjenjuje da 100 najvrjednijih brendova ukupno vrijedi 1,871,730 dolara, od čega na prvih deset odlazi 42 posto.

 

Povezana slika

 

U određivanju vrijednosti branda uračunavaju se mnogi faktori, od kojih su ključni financijski uspjeh proizvoda, utjecaj brenda pri donošenju odluke o kupnji i može li se samo na temelju brenda proizvodu dati veći cijena.

Apple, Google, Microsoft

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *