Google se osramotio: njihovi novi zvučnici prisluškuju ljude

podijeli

Google Home Mini sprema razgovore koje ne bi trebao

 

 

Google će trajno onemogućiti tipku na vrhu svog novo predstavljenog Google Home Mini zvučnika, nakon što je ustanovljeno da zvučnik konstantno prisluškuje. Problematično je što je zvučnik bez znanja i dopuštenja svojih korisnika snimao razgovore koji se događaju unutar prostorije gdje je smješten. Google tvrdi da je tipka na vrhu neispravna te da se ponekad aktivira sama od sebe, nakon čega se jednostavno ne isključuje.

Google je priznao grešku, no istaknuo da ona zahvaća samo manji broj njihovih uređaja. Brzo su izdali softversku zakrpu koja će na svim Google Home Mini uređajima trajno onesposobiti tu tipku, dok ne pronađu neko drugo dugotrajnije rješenje. Ovaj problem je pomalo sramotan za Google, budući da dolazi u trenutku kada se natječe s Amazonom u osvajanju tržišta manjih zvučnika pogonjenih umjetnom inteligencijom.

Problem prvi uočio novinar

Google je brzo reagirao službenim priopćenjem. “Privatnost naših korisnika nam je iznimno bitna, kao i razina kvalitete naših proizvoda. Iako smo dobili samo par prijava ovog problema, odlučili smo svim našim korisnicima omogućiti da budu mirni pri korištenju Google Home Minija”, stoji u objavi. Zvučnik će se međutim i dalje moći aktivirati izgovaranjem”OK Google” i “Hey Google” naredbi, koje ionako korisnici najčešće koriste kako bi glasom vršili interakciju s njihovim asistentom ugrađenim u razne uređaje.

Google je 4. studenog predstavio svoj zvučnik, koji će u prodaju stići 19. studenog. Prvi testni primjerci su poslani medijima, a problem je prvi uočio novinar Artem Russakovskii s Android Policea. Ustanovio je da Google snima sve njegove razgovore, te da ih bez njegove dozvole uploada direktno na Google. Pregledom na stranicu aktivnosti vezanih za Google račun, ustanovio je da su uploadani dijelovi razgovora kojima nije prethodila nikakva glasovna komanda, niti pritisak tipke zvučnika.

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *