Oni koji su izumili pametne telefone svojoj ih djeci ne daju, a vi?

podijeli

Iako su se obogatili na njenom razvoju, dovoljno su pametni da znaju kako ona ipak nije dobra za djecu….

 

 

NIJE prvi put da je elita Silicijske doline izjavila da tehnologija ima i svoju štetnu stranu pa se ne bismo trebali čuditi što oni svojoj djeci ne dopuštaju korištenje ni mobitela ni tableta, svjesni koliko tehnologija može utjecati na njihov razvoj i živote.

Bill Gates svojoj kćeri, na primjer, nije dozvolio smartphone do 14. godine, a iako mu djeca danas imaju 15, 18 i 21 godinu, i dalje su podložni režimu “što manje tehnologije, to bolje”.

Nažalost, ne znamo što bi Steve Jobs danas rekao na tu temu, ali sjećamo se da je i on, dok je bio živ, zagovarao teoriju da tehnologija nije razvijena zbog zabave već osobnog rasta i razvoja te bi se zbog toga trebala koristiti u te svrhe.

Međutim, tehnologija je u međuvremenu na velika vrata ušla i u obrazovni sustav pa se čini da bez nje više doista ne mogu čak ni djeca, ali to je opet samo jedno iskrivljeno stajalište o općepriznatom problemu pred kojim veliki broj roditelja nažalost zatvara oči. “Umjesto da nauče nešto od onih koji su tehnologiju stvorili i nastavljaju je razvijati, ali bi djecu i dalje makli što dalje od nje, roditelji u prosjeku dopuštaju previše”. O tom ogromnom problemu nedavno je izdana knjiga koju su napisali vrhunski svjetski edukatori, Joe Clement and Matt Miles.

Knjiga je nazvana “Screen Schooled: Two Veteran Teachers Expose How Technology Overuse is Making Our Kids Dumber”, a u njoj se točno navodi da su stručnjaci koji rade u Silicijski dolini, a ujedno su i roditelji, prvi shvatili opasnost ovisnosti o tehnologiji i činjenici da bi se djeca danas njome trebali služiti čak i više, otkako je uvedena u škole i otkada se, baš uz pomoć pametne tehnologije, u mnogim školama odrađuje nastava putem nje.

“To znači da bi djeca Steve Jobsa, da već nisu završili školu, na nastavi danas trebala koristiti tehnologiju u većoj mjeri nego što su je u tim godinama mogli koristiti kod kuće. A to nije ono što su “Silicijski roditelji” imali na umu, niti im je namjera daljnjim razvojem tehnologije za škole, odnosno tzv. edtech sustava, još više opteretiti djecu tehnologijom”, stoji u zaključku knjige i velikog članka koji je na tu temu nedavno objavljen na Business Insideru.

Jesu li o problemu ovisnosti o tehnologiji trebali razmišljati prije – vjerojatno jesu, iako su oni sami odavno shvatili da pozitivna strana razvoja tehnologije ne mora uvijek biti pozitivna za svakoga.

Zato danas i Bill Gates i drugi pokušavaju apelirati na javnost da shvate kako tehnologija nije za sve, da je ona samo sredstvo kojim se može postići nešto specifično, ali da bi glavninu školskih lekcija (i vremena) djeca trebala učiti tradicionalnim putem.

 

U svom blogu Bill Gates svako malo hvali upravo škole koje se također nalaze u Silicijskoj dolini, a koje pokušavaju napraviti taj odmak. Primjerice Waldorfske škole gdje se djecu radije uči uz pomoć ploče, krede i olovke, gdje se djeci rade kućice na drvetu,uči ih se graditi rukama, nego da ih se tjera na korištenje tehnologije. Osim u slučaju specifičnih potreba kada tehnologija može pomoći osobnom razvoju, usmjeravanju ili daljnjem usavršavanju. U tom pogledu tehnologija jest zakon i to je ono na što cilja “tehnološka elita”: na rast i razvoj, a ne zabavu i ovisnost.

Oni su svjesni toga da je njihov “posao” donio velika otkrića i jako velike stvari, uz čiju prisutnost više “nema nazad” no postoje brojke koje javnost mora znati i ako treba, čuti ih upravo od “glavnih krivaca”.

To su brojke koje oni nisu htjeli napraviti, ali smo im danas ipak svjedoci: istraživanja su otkrila da je rizik od depresije kod osnovnoškolske djece, danas baš zbog korištenja tehnologije, a posebno društvenih mreža, narastao na ogromnih 27 posto.
Djeca koja koriste svoje telefone najmanje tri sata dnevno imaju veću vjerojatnost postati suicidalna, a nedavna istraživanja pokazala su da se stopa samoubojstva u SAD-u lagano primiče stopi ubojstava, a glavnim krivcima psiholozi smatraju upravo pametne telefone.
I zbog svega toga Silicijska elita nastavlja glasno spominjati tehnologiju kao sredstvo specifičnog učenja, tehnologiju koja bi se trebala koristiti za konkretne slučajeve, za učenike koji teže boljem razvoju, i mentore, odnosno učitelje, koji će uz njenu pomoć bolje usmjeriti djecu…
Na taj način je tehnološki velikani vide kao pozitivno sredstvo, a što se zabave tiče, ako se njih pita, zabava bi se trebala odvijati negdje drugdje.
index.hr

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *