Android telefoni uvijek vas prate i vi tu ne možete ništa

podijeli

špijuniranje android telefona

 

Čak i telefoni koji su vraćeni na tvorničke postavke mogu otkriti Googleu gdje se nalazite.

Google prikuplja lokacije Android telefona čak i kada su usluge lokacije isključene, otkrila je nedavna istraga.

Prema navodima portala Quartz, svaki Android telefon prikuplja podatke sa obližnjih mobilnih telefonskih odašiljača o svojoj lokaciji i šalju ih natrag Googleu. Pojedinosti o lokacijama su prikupljene čak i kada su usluge lokacije isključene na telefonu, nijedna aplikacija nije instalirana, a SIM kartica nije bila u telefonu.

“Rezultat je da Google, točnije njegov odio Alphabet kroz Android OS, ima pristup podacima o lokacijama pojedinaca i njegovim putanjama kretanja, što zapravo daleko nadilazi razumnu granicu o zaštiti potrošača i njegovoj privatnosti”, napisao je novinar Quartza, Keith Collins.

Glasnogovornik Googlea izjavio je za Quartz da su adrese i lokacije odašiljača mobilnih operatera uključene u informacije koje se šalju sustavu, koji Google koristi za upravljanje push-obavijestima i porukama na Android telefonima tijekom proteklih 11 mjeseci. Nikada se nisu koristili ili pohranili, a tvrtka poduzima korake kako bi okončala ovakvu praksu.

Nije tajna da Google prati lokaciju vašeg telefona, mnoge aplikacije koje redovito koristimo ne bi niti funkcionirale, bez uključivanja usluga lokacije. Ako ste zabrinuti za svoju privatnost, najbolje je da izbaciite Android telefon iz svakodnevne uporabe, a ako baš nemožete bez androida, možete svako malo, ukloniti povijest lokacija kroz vrijeme na Google mapsu.

Piše: D.Ž.

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *