Brutalna istinita priča o najbogatijem čovjeku svijeta

podijeli

 

NOVI film Ridleyja Scotta All the Money in the World priča priču o otmici Johna Paula Gettyja III, unuka u to vrijeme najbogatijeg čovjeka na svijetu Paula Gettyja koji je odbio platiti otkupninu te u kuverti dobio odsječenog uho svog unuka.

Getty stariji odrastao je na očevim naftnim poljima te je već u svojim dvadesetima preuzeo očev posao. Do 25. godine postao je milijunaš te uskoro najbogatiji čovjek svijeta te općenito u povijesti (u to vrijeme). Obogatio se postavši vlasnik nekoliko naftnih kompanija koje je ujedinio u Getty Oil.

1949. godine bacio se na posao na Srednjem istoku, kupio dio zemlje u blizini granice Saudijske Arabije s Kuvajtom, iako tamo dotad nije pronađena nafta. Ipak, njegovi inženjeri uspjeli su pronaći jednu od najvećih prirodnih zaliha nafte na svijetu te je Getty zahvaljujući tom riziku postao milijarder.

Unatoč silnom bogatstvu, Getty je bio veoma škrt. Novac je skrivao u humanitarnim fondovima da ne bi plaćao porez, a sa svojih petero sinova nije imao pretjerano blizak odnos. Njegov sin John Paul Getty praktički nije ni poznavao svog oca koji se ženio pet puta, sve dok mu nije podario unuka s kojim je stari Getty postao blizak. Taj unuk bio je John Paul Getty III.

Nakon toga, Getty stariji pristao je uvesti sina u obiteljski posao te ga postavio na čelo talijanske podružnice tvrtke. S obitelji ga je preselio u Rim, no ovaj nije imao pretjeranog interesa za naftni posao. Tijekom jednog putovanja u Maroko otkrio je drogu i postao ovisnik, nakon čega ga je ostavila supruga, a on ju je brzo zamijenio glumicom Talithom Paul. Družio se u to vrijeme i s Mickom Jaggerom.

U Rimu su 1973. godine talijanski kriminalci oteli njegova sina Johna Paula Gettyja III. On je u to vrijeme imao 16 godina i na početku je obitelj bila sumnjičava prema otmici jer je Paul bio buntovan kao tinejdžer te se znao i našaliti da će inscenirati otmicu da iskamči lovu od djeda.

Međutim, kad je obitelj shvatila da je 16-godišnjak zaista otet, stvari su postale ozbiljne. “Draga mama, od ponedjeljka sam u rukama otmičara. Nemoj dopustiti da me ubiju. Ako budete odugovlačili, to bi moglo biti opasno za mene. S ljubavlju, Paul”, pisalo je u prvom pismu. Zatim im je stiglo i pismo u kojem su otmičari tražili 17 milijuna dolara otkupnine. Iako su roditelji preklinjali starog Gettyja da plati otkupninu, on je to odbio učiniti. “Ako platim i penija, uskoro ću imati 14 otetih unuka”, rekao je Getty na konferenciji za medije.

New York Times piše da je majka Gail Harris očajno pokušavala spasiti sina, pričala je s otmičarima putem telefona te čak uspjela i smanjiti iznos koji su tražili, no Getty stariji bio je neumoljiv. Iako je pokušavala otmičarima objasniti da novac nema (jer je u to vrijeme već bila razvedena od Gettyja), oni nisu vjerovali da će naftaš ostaviti na cjedilu svog unuka s kojim je bio blizak te vlastitu obitelj.

Vanity Fair piše da se tijekom zatočeništva mladi Paul zbližio s jednim od otmičara pod nadimkom Cinquanta koji nije mogao pojmiti da tako bogat čovjek ne želi platiti za život svog unuka. Navodno je tijekom jednog razgovora s Gail rekao: “Kažete mi da najbogatiji čovjek u Americi ne želi platiti za život svog unuka? Gospođo, držite me za budalu!” Isti taj otmičar je kasnije, kad se Paul razbolio, navodno zvao njegovu majku i tražio savjete kako da ga njeguje. To je prikazano i u filmu Ridleyja Scotta.

Četiri mjeseca držali su Johna Paula Gettyja III u zatočeništvu, a onda je na adresu jednih talijanskih dnevnih novina stigla kuverta u kojoj je bilo odsječeno uho nesretnog tinejdžera. Sada su tražili 3.2 milijuna dolara te poslala upozorenje da će, ako novac ne bude uplaćen, Paul stizati u dijelovima. Getty stariji je nakon toga pristao platiti 2.9 milijuna dolara. Najprije je inzistirao na 2.2 milijuna jer je to bila maksimalna svota koja se mogla odbiti od poreza, no onda je sinu posudio još ostatak do 2.9 milijuna dolara, ali uz četiri posto kamate.

Paul je u prosincu iste godine pronađen na jednoj benzinskoj postaji. Bio je u modricama i bez uha. Priča se da je pokušao nazvati djeda telefonom da mu zahvali što je platio otkupninu, no ovaj mu nije htio čuti glas. Devet ljudi je uhićeno nakon toga, no zbog manjak dokaza većina ih je puštena na slobodu. Novac nikad nije pronađen, a među osumnjičenima su bili i članovi mafije.

John Paul III nikad se nije oporavio od trauma koje je tad proživio. Prošao je kroz rekonstrukciju uha, no ubrzo se počeo drogirati te je u ranim dvadesetima doživio moždani udar zbog predoziranja. Postao je paraplegičar i ostao djelomično slijep. Prije toga se oženio i dobio jedno dijete.

Umro je 2011. godine. Njegov djed Paul umro je 1976. godine u Velikoj Britaniji te je sahranjen u obiteljskoj vili u Los Angelesu. U trenutku smrti imao je oko dvije milijarde dolara na računu, što bi danas bilo poput 8.5 milijardi. Najveći dio bogatstva završio je u njegovom fondu koji je trenutno najbogatija umjetnička institucija na svijetu.

U filmu Ridleyja Scotta Gettyja starijeg trebao je glumiti Kevin Spacey, no nakon optužbi za zlostavljanje sve scene sa Spaceyjem izbrisane su iz filma, a njega je zamijenio Christopher Plummer.

 

 

 

 

 

 

 

izvor: index.hr

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *