”Hakiranja” koja možemo napraviti na svojim pametnim telefonima bez rootanja

podijeli

 android savjeti 696x420

 

Mnogo ljudi i korisnika ”pametne” tehnologije, pa tako i tableta i telefona smatra da je jedini način kako se može izvući ono najviše samo putem postupka koji i nije toliko preporučljiv, a odnosi se na rootanje uređaja.

Što znači uopće pojam ”rootanje?” S obzirom da to nije tema članka, nećemo o tome govoriti puno, nego ćemo samo reći nešto ukratko ne bismo li objasnili značenje riječi radi lakšeg snalaženja. Naime, rootanje uređaja ukratko označava hakiranje uređaja ne bi li korisnik dospio do opcija i mogućnosti koje su inače predefinirano zaključane.

Razlog zbog kojeg su te opcije zaključane je najviše sigurnosan, tako da postupkom rootanja svaki korisnik svoj uređaj dovodi pod svojevrstan rizik. Rootanje uređaja je i najbolji način ako od svog uređaja želite ono što inače ne bi bilo izvedivo učiniti (kao što je recimo instaliranje Android 8.0 Orea na uređaje koji inače nemaju podršku za Android Oreo).

Iako velik broj korisnika smatra da samo rootanjem mogu otključati ”skrivene” mogućnosti svog uređaja, to nije tako. Postoje još neki načini i metode pomoći kojih svaki korisnik može u stvari ”hakirati” svoj uređaj i tako otključati neke dodatne stvari i mogućnosti. Koji su to načini hakiranja i o kakvim mogućnostima se radi – saznajte u nastavku.

 

kako zaključati telefon na daljinu

 

Prvi trik: zaključajte svoj uređaj na ”daljinski” način

Ono što nitko od nas ne želi da mu se dogodi i ono što možda svi podjednako ne volimo jest gubljenje mobitela. Sama činjenica da smo izgubili svoj mobitel nije toliko zastrašujuća kao ona pomisao da sada netko drugi možda (ili vjerojatno) ima pristup svim našim informacijama koje smo pohranili na svoj uređaj.

Sve one fotografije, video-isječci ili uradci koji nas mogu dovesti u kompromitirajuć položaj, naši ”tajni” telefonski brojevi i ”tajne” SMS (i MMS) poruke, sve je to odjednom postalo javno i samo je pitanje kada će osobe koje ne bi trebale saznati za neke stvari za koje ne bi trebale saznati. Dobro, situacija možda nije tako kritična, ali svejedno, razumijete u čemu je problem.

Ali, tu nije kraj. Ono što je odlično jest da svaki korisnik može svoj vlastiti uređaj zaključati i na taj način onemogućiti svaki neovlašteni pristup, bez obzira na to ako mobitel nije blizu nas. Korištenjem Android Device Managera, korisnici mogu preuzeti natrag kontrolu svojih izgubljenih mobilnih uređaja.

Ono što mogu napraviti jest da čak mogu i obrisati stvari koje žele, ako to požele. Želite zaključati svoj uređaj i na taj način onemogućiti daljnje korištenje drugim potencijalnim korisnicima? Nema problema. Sve to je moguće učiniti preko Android Upravitelja zadacima.

 

Trik broj 2: premostite postavljenu razinu sigurnosti

Postavljanje lokacije kojoj vjerujete (”Trusted location”) znači da vaš uređaj više neće trebati nikakav sigurnosni kod ili lozinku kada svoj uređaj upotrebljavate ili koristite unutar te lokacije. Iako ovo može biti rizično, pogotovo ako to radite na nekom javnom mjestu (iz razloga što na taj način olakšavate pristup svom uređaju od strane ostalih korisnika), ono što je cool kod ovoga jest da se ovaj način hakiranja uređaja može koristiti i kada ste u svome domu.

 

smart lock Trusted location

 

Način na koji ovaj način hakiranja djeluje i funkcionira ovisi ponajviše o tome kakav uređaj imate, ali bez obzira na kakav uređaj vi imali, postupak hakiranja uvijek će uključivati odlaženje pod postavke uređaja i postavljanje sigurnosne metode otključavanja (nešto kao PIN kod). Nakon što ste ovo obavili, idite pod opciju koja se zove Smart Lock (ili ”pametno zaključavanje”), ondje upišite svoj PIN broj i nakon toga idite po opciju ”Trusted Location.”

Dodajte lokaciju kojoj ”vjerujete” i nakon toga kada god se pojavite unutar te lokacije više nećete trebati upisivati PIN broj da biste otključali svoj uređaj (znači, ako se nalazite u svojoj kući i ta lokacija vam je odabrana kao ”Trusted” , vaš mobitel će stalno biti otključan, dokle god se nalazite unutar svog doma/stana/kuće ili gdje već živite).

 

Automatic Call Recorder

 

Treći trik: snimite glasovne pozive

Jeste li ikada razmišljali ili možda maštali o tome da radite za neku tajnu službu (radno mjesto u SOA-i ne zvuči tako loše, možda biste baš vi ”iskopali” nekog novog tajkuna ili političkog oportunista) i da kao glavni zadatak imate snimanje razgovora s osobom koju znate?

Ako ste ikada razmišljali o tome da biste htjeli snimiti razgovor s osobom koju znate ili poznajete, ne može se baš reći da je to dobro (niti zakonito), no ako to ipak iz nekog razloga želite učiniti, to se može učiniti i to korištenjem adekvatne aplikacije. Jedna od takvih aplikacija je besplatna aplikacija koja se zove Automatic Call Recorder.

Osim što je besplatna, aplikacija će vam omogućiti snimanje razgovora, čak i onda ako je proizvođač uređaja kojeg imate to onemogućio. James Bond će u tom trenutku za vas biti ”sitna riba.”

 

Trik broj 4: U potpunosti izmijenite načine na koji se vaš uređaj ”ponaša” i kako izgleda

Iako ovo samo po sebi i nije neko hakiranje, svejedno je zgodna stvar. Ako instalirate neki od ”custom” pokretača, njime možete promijeniti gotovo svaki aspekt vašeg uređaja, bez da trebate ijedno odobrenje u smislu rootanja.

Čak i nakon što sve izmijenite i dalje ćete imati omogućen pristup svim aplikacijama i mogućnostima koje se nalaze na vašem uređaju, no te mogućnosti, aplikacije i opcije će sada izgledati poprilično drugačije. Jedan od takvih pokretača, koji je isto tako besplatan i dostupan za skidanje sa Google Trgovine jest Buzz Launcher – Smart & Free Theme.

 

Buzz Launcher – Smart & Free Theme

Buzz Launcher – Smart & Free Theme

 

Nakon instaliranja jednog od ovih custom pokretača izgledati će kao da imate potpuno drugačiji mobitel. Ako vam je ono kako sada izgledaju aplikacije i mogućnosti dosadilo i ako ste se zaželjeli promjene, iskušajte neki od custom pokretača.

 

”Pravo” hakiranje ”pametnih” uređaja se naravno može napraviti samo putem rootanja uređaja

Rootanje ili ne, dobro je znati da se od naših digitalnih ljubimaca može izvući još nešto za što možda nismo znali. Naravno, oni ”pravi” trikovi, otključane mogućnosti i istinska hakiranja se mogu odvijati samo u slučaju da ste svoj uređaj odlučili rootati.

S obzirom da rootanje predstavlja određen rizik i da nisu svi oduševljeni tom metodom, a ipak bi htjeli nešto ”više” od onoga što njihov uređaj trenutno može, nekoliko dodatnih trikova nikada nije na odmet.

Piše: S.M.

pcchip.hr

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *