Čitač otiska prstiju po prvi puta ugrađen u OLED zaslon

podijeli

 vivo fingerprint sensor 696x421

 

Ove godine je od 9 do 12 siječnja na međunarodnom Sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu predstavljen prvi pametni telefon koji ima čitač otisaka prstiju ugrađen u zaslon.

Prošle godine su postojale glasine da će Apple u novi iPhone ugraditi takvu tehnologiju, no oni su, kod iPhonea 8 i 8 plus, ipak ostali vjerni staroj tehnologiji. Vivo je poduzeće koje je osnovano 2009 godine. Oni su u suradnji sa Synapticom prvi razvili tehnologiju gdje se čitač otisaka prstiju nalazi iza OLED zaslona.

Senzor se uključuje po potrebi očitavanja dermatoglifa (brazda na prstima) i to prilikom otključavanja telefona ili prilikom korištenja aplikacija kao što su novčanik i druge. Ovakav pomak u tehnologiji, trenutno najzastupljenijeg biometrijskog oblika, dovodi do značajnog olakšavanja posla dizajnerima pametnih telefona, osobito sada kada svi telefoni imaju zaslon od ruba do ruba. Prema statističkim podatcima tržište takvih telefona je u 2017. godine poraslo za 20 %, a do 2020. godine se očekuje porast od 50 %.

VIVO čitač otiska prsta na zalosnu

 

Do sada je uvijek bio problem gdje smjestiti senzor te smo svjedoci različitim mjesta na kojima se nalazi kod različitih proizvođača pametnih telefona. Neka od tih mjesta nisu posve praktična, no sada može doći do velikog pomaka u dizajnu pametnih telefona.

Vivo nije vodeće poduzeće u prodaji pametnih telefona kao što su to Apple i Samsung, ali u svoje proizvode ugrađuju najnoviju tehnologiju, te se trude biti inovativni. Oni u žarište interesa stavljaju kvalitetu fotografija te kvalitetu zvuka. Prvi su osmislili namjenski Hi-Fi slušni sklopnjak za pametne telefone. Ove osobitosti i najsuvremenija tehnologija i kvaliteta proizvoda su ključ njihovog uspjeha.

Piše: L.T.

http://pcchip.hr

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *