HRVATSKA S ENGLESKOM i ŠPANJOLSKOM! Pogledajte ždrijeb Lige nacija, novog natjecanja UEFA-e

podijeli

 

STRAŠNO TEŽAK ždrijeb dobila je Hrvatska u Ligi nacija, novom natjecanju, koje je UEFA osmislila kao zamjenu za prijateljske utakmice i olakšanje plasmana na EP.

Utakmice Lige nacija igrat će se u šest kola, po dva u rujnu, listopadu i studenom.

Hrvatska će se za prvo mjesto skupine, te prolazak na final four Lige nacija, boriti s Engleskom i Španjolskom. Najlošija reprezentacija u ovoj i ostalim skupinama ispada u niži rang natjecanja, Ligu B.

U Ligi nacija 55 reprezentacija podijeljeno je u četiri Lige, od A do D. Lige A i B imaju po tri, a Lige C i D po četiri jakosne skupine.

Pobjednici skupina u lipnju 2019. bore se na završnom turniru  za titulu pobjednika Lige nacija. Završnica se sastoji od polufinala, utakmice za treće mjesto i finala.

Hrvatska je prilikom ždrijeba raspoređena u elitnu skupini, Ligu A, među 12 najboljih reprezentacija. Mjesto tamo zaslužila je UEFA-inim koeficijentom nakon završetka kvalifikacija za SP.

Ostale reprezentacije u ovom razredu bile su Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island i Nizozemska.
Ove selekcije bile su sukladno visini koeficijenta smještene u tri pota. Hrvatska je prema UEFA-inom koeficijentu 11. reprezentacija Lige A pa je tako bila u trećem, najslabijem šeširu ždrijeba. Tamo su bile još Poljska, Island i Nizozemska. Hrvatska, dakako, nije mogla biti u skupini s ovim selekcijama.
Hrvatska je iz prve jakosne skupine unutar Lige A mogla izvući Njemačku, Belgiju, Portugal ili Španjolsku. Iz druge jakosne skupine potencijalni protivnici bili su joj Engleska, Francuska, Švicarska ili Italija.
Kada vidimo kompletnu ponudu suparnika koji su do prije pola sata bili potencijalni, jasno je da Hrvatska nije mogla dobiti laku grupu ni protivnike.
U Ligi B su Austrija, Wales, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Irska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska.
U Ligi C su Mađarska, Rumunjska, Škotska, Slovenija, Grčka, Srbija, Albanija, Norveška, Crna Gora, Izrael, Bugarska, Finska, Cipar, Estonija i Litva.
U Ligi D su Azerbajdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Latvija, Farski Otoci, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino i Gibraltar.
Istaknuli smo da će Liga nacija služiti i za to da olakša plasman na Euro, odnosno kao dodatne kvalifikacije za EP.
Kvalifikacije za Euro 2020. igrat će se u pet termina tijekom 2019.
55 reprezentacija bit će raspoređeno u deset skupina. U pet skupina bit će po šest selekcija, a u pet skupina pet selekcija.
EP će izravno izboriti pobjednici i drugoplasirani iz svake skupine. Tako će biti poznato 20 od 24 reprezentacije na Euru.
Četiri preostala mjesta dobit će reprezentacije iz Lige nacija i to kroz dodatne kvalifikacije u kojima će sudjelovati 16 reprezentacija, po četiri iz svake lige.
Svaka od Liga tako bi dala po jednu reprezentaciju za Euro. Mjesta u dodatnim kvalifikacijama osiguravaju pobjednici skupina svakog od četiri razreda.
Četiri pobjednika grupa svake lige igraju final four – polufinale i finale. Domaćin finala određuje se plasmanom u skupinama, a domaćin finala određuje se ždrijebom.
Ove dodatne kvalifikacije za EP igraju se u ožujku 2020., tri mjeseca prije Eura.
Ako su pobjednici skupina već izborili EP kroz kvalifikacije, u doigravanje umjesto njih ide sljedeća reprezentacija po renkingu unutar svake pojedine Lige.
Dogodi li se da u Ligi A više nema reprezentacija koje bi trebale igrati doigravanje za Euro, ta mjesta dobivaju momčadi iz niže, Lige B.

 

 

Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, predstavio je trofej za koji će se boriti 55 reprezentacija u Ligi nacija:

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *