Europski parlament predložio: Ukinite pomicanje sata

podijeli

 

EUROPSKI zastupnici danas su u Europskom parlamentu raspravljali o ukidanju ljetnog i zimskog računanja vremena. U podne je bilo glasanje, europarlamentarci su glasali za rezoluciju koja bi ukinula pomicanje sata. Daljnji koraci su na Europskoj komisiji.

Odgovarajući na građanske inicijative koje navode zabrinutost zbog zdravstvenih učinaka promjene vremena dvaput godišnje, u nacrtu rezolucije zastupnici pozivaju Komisiju da predloži obustavu prakse ljetnog računanja vremena.

Trenutno je na snazi Direktiva od 19. siječnja 2001. godine o ljetnom računanju vremena. Prema njoj “razdoblje ljetnog računanja vremena” znači razdoblje u godini tijekom kojeg se satovi pomiču za 60 minuta unaprijed u odnosu na ostatak godine. Od 2002. godine razdoblje ljetnog računanja vremena započinje u svakoj državi članici u 1.00 sati, prema srednjem vremenu po Greenwichu, posljednje nedjelje u ožujku. Od 2002. godine razdoblje ljetnog računanja vremena završava u svakoj državi članici u 1.00 sati, prema srednjem vremenu po Greenwichu, posljednje nedjelje u listopadu.

 

Zdravstveni problemi

Inače, kako je krajem prošle godine izjavio češki europarlamentarac Pavel Svoboda, u Parlamentu postoji snažna podrška promjeni direktive Europske komisije i ukidanju prakse promjene računanja vremena.

“Znanstvena istraživanja pokazala su da 20 posto populacije pati od zdravstvenih problema zbog mijenjanja sata”, istaknuo je Svoboda, voditelj neformalne radne skupine europarlamentaraca oformljene oko te inicijative.

Osim negativnog utjecaja na ljudski bioritam, “pomicanje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja prometnih nesreća, više poremećaja u obiteljima, kao i pada produktivnosti na radnom mjestu”, ustvrdio je Svoboda na konferenciji održanoj u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Također je istaknuo da je pomicanje sata uvedeno s ciljem uštede energije, no da taj cilj nikad nije ispunjen.

“Studija nepristrane službe EP-a za istraživanja jasno je pokazala da je ukidanje promjene vremena dobro za naših 510 milijuna građana”, tvrdi Svoboda

Radna skupina broji preko 70 zastupnika Europskog parlamenta iz svih osam političkih grupacija.

Finska krajem prosinca ima manje od šest sati dnevnog svjetla

Finska je krajem siječnja iz svog dubokog zimskog mraka pozvala Europsku uniju da ukine ljetno vrijeme i jesensko i proljetno pomicanje sata.

Problem je što u Helsinkiju, najsjevernijoj prijestolnici u Uniji, krajem prosinca ima manje od šest sati dnevnog svjetla. Finski političari tvrde da pomicanje sata naprijed ili natrag u ožujku ili listopadu narušava spavanje i rad te može izazvati dugoročne zdravstvene probleme.

Finska ministrica prometa Anne Brener je nakon posljednje rasprave ministarskog odbora za EU o toj temi, na svom Twitteru napisala kako je finska “vlada odlučila predložiti ukidanje pomicanja sata”.

“Naš je cilj napustiti promjenu sata u EU-u. Države članice trebaju zajednički odlučiti trebaju li se trajno prebaciti na zimsko ili ljetno vrijeme”, poručila je.

Finska, kao i njeni susjedi preko Baltika, ima problema i zbog vremenske razlike na granicama s Rusijom, Bjelorusijom i Ukrajinom koje nisu članice EU-a. Te su zemlje odustale od pomicanja kazaljki na satu nakon što je Moskva takvu odluku donijela 2011. godine.

Energetska kriza sedamdesetih godina

EU je, kako bi ujednačio vremena, devedesetih godina standardizirao tu praksu te sve članice u noći posljednje nedjelje u ožujku moraju kazaljke pomaknuti sat vremena naprijed, a posljednje nedjelje u listopadu natrag.

Glasnogovornik Komisije nije želio iznositi nagađanja koliko bi brzo to tijelo moglo odgovoriti na finski zahtjev. “To je kompleksno pitanje”, rekao je Enrico Bivio novinarima. “Komisija trenutno proučava pitanje ljetnog vremena na temelju svih raspoloživih dokaza”, odgovorio  je novinarima.

Litva je od Bruxellesa u prosincu zatražila da se razmotri odustajanje od godišnjeg prelaska na ljetno vrijeme u Europskoj uniji.

 

 

index.hr

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *