Stanovi u cijevima su budućnost prenaseljenih gradova !

podijeli

 

Hongkonški studio James Law Cybertecture razvio je prototip za jeftine, mikro životne prostore, smještene u betonskim cijevima.

Riječ je o stambenim jedinicama koje se mogu slagati jedna na drugu i tako, na neki način, popunjavati uske prostore između zgrada u prenapučenim urbanim područjima. Jedinica pod nazivom OPod Tube Housing razvijena je za rješavanje stambenog pitanja ljudi u Hong Kongu, no ako projekt zaživi, sigurno bi bio dobro rješenje i za druge gradove sa sličnim problemima.

S obzirom na materijale koju su dostupni, mini stanovi bili bi izrazito jeftini, ali i dobro opremljeni. Svaki mini stan imao bi oko tri četvorna metra, a vrata bi se otvarala putem aplikacije na pametnom telefonu.

Tvorci projekta vide ga i kao “start dom” za mlade ljude koji si još ne mogu priuštiti skupu nekretninu te procjenjuju da vrijeme stanovanja u takvom prostoru ne bi trebalo biti dulje od dvije godine.

Iako je projekt u fazi koncepta, arhitekti studija James Law Cybertecture izradili su prototip da bi pokazali kako bi ovakav mikro stan mogao izgledati. Naravno, zidovi bi bili zaobljeni, a stanari bi imali mjesto za tuširanje, spavanje i kuhanje.

Prozirni prednji panel ima funkciju i vrata i prozora. Zidovi su isprani i svijetli, industrijskog izgleda, u suprotnosti s toplim drvenim podom. Klupa za sjedenje razvlačenjem se pretvara u krevet, a jastuci na kojima se inače sjedi i na njih se naslanja postaju madrac za spavanje. U mini stanu je predviđeno i mjesto za mini hladnjak, mikrovalnu, šipku za vješanje odjeće, ali i za odlaganje kofera. Stražnji dio cijevi je skriven i u njemu su smješteni tuš i WC. Zaobljeni zidovi bili bi u potpunosti obloženi heksagonalnim pločicama malih dimenzija.

 

Hong Kong je suočen s velikom stambenom krizom. Bilježi velik porast broja stanovnika, cijene nekretnina su vrlo visoke, velika je potražnja, a grad je limitiran svojim zemljopisnim položajem. Budući da je riječ o otoku, može se širiti samo u visinu.

 

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *