Njemačka razmišlja o besplatnom javnom prijevozu u gradovima

podijeli

 

Njemačka vlada razmišlja o uvođenju besplatnog javnog prijevoza u gradovima, kako bi se poboljšala kvaliteta zraka. “Razmišljamo o tome da javni prijevoz bude besplatan kako bismo smanjili broj osobnih vozila” u prometu, kaže se u dopisu koji su 11. februara poslali ministri za okoliš Barbara Hendricks, prometa Christian Schmidt i financija Peter Altmaier europskom povjereniku za okoliš Karmenuu Velli.
Ta mjera trebala bi biti probno uvedena u pet gradova – Bonnu, Essenu, Herrenbergu, Reutlingenu i Mannheimu. Po prijedlogu Berlina, trebala bi stupiti na snagu najkasnije krajem ove godine. Ideja izaziva različite reakcije u Njemačkoj, od onih koji ju podržavaju do onih koji pitaju ko će to sve platiti.
Tim paketom mjera, a u kojem se uz besplatni javni prijevoz navodi još nekoliko ideja, Berlin se nada da će uvjeriti Evropsku komisiju da ga ne prijavi Evropskom sudu pravde zbog prekomjernog zagađenja u gradovima. EK će odlučiti sljedeći mjesec hoće li poduzeti pravne mjere protiv devet država zbog kršenja pravila EU-a o zagađenju, među njima i Njemačke.
Tih devet zemalja dobilo je krajem januara upozorenja jer redovito premašuju limite emisija stakleničkih plinova, te je od njih zatraženo da daju prijedloge kako smanjiti onečišćenje u gradovima. (Hina)

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *