VREMENSKE NEPRILIKE: ‘OVAKVO JE STANJE U 8 UJUTRO, NAKON PLAĆENE SKUPE CESTARINE. SRAMOTA!’ Vozači ogorčeni situacijom na autocesti, u četvrtak stiže vrhunac pogoršanja

podijeli

 

Autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb otvorene su za sva vozila, no snijeg otežava vožnju u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske te mjestimice u zaleđu Dalmacije, izvijestio je u utorak Hrvatski autoklub (HAK).

Da problema sa snijegom ima i na autocesti A5, javio nam je čitatelj Jutarnjeg koji je jutros prolazio Slavonikom kraj izlaza za Đakovo.

– Ako vas zanima stanje na Slavonici u 8 ujutro nakon plaćene skupe cestarine. Sramota – komentirao je uz priloženih nekoliko fotografija koje jasno pokazuju autocestu zametenu snijegom i automobile koji se voze gotovo u koloni.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti.

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na pojedinim cestama u Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC1 između Karlovca i Knina i državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar između Zdihova i Kikovice.

Za sav promet zbog sniježne vijavice u Lici zatvorene su: državna cesta DC218 Dobroselo – Mazin – Bruvno (D1), ŽC5128 Bogić Brdo-Lička Jesenica, ŽC5110 Alan-Krivi Put-Prokike, te lokalne ceste Senj-Podbila, u mjestu Francikovac, Stolac, Veljun Primorski, Selo Vratnik, Grabarje.

Zbog vjetra na autocesti A7 Draga-Šmrika te na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski i Senj -Karlobag zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na dionicama Novi Vinodolski -Senj i Karlobag-Sveta Marija Magdalena dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Zbog prometne nesreće opreznije treba voziti na autocesti A3 Bregana-Lipovac između Kutine i Novske, u smjeru Lipovca te između Velike Kopanice i Babine Grede u smjeru Zagreba, gdje se vozi jednim trakom.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima, a trajekti i katamarani plove redovito.

Vrhunac pogoršanja u četvrtak

Iako je i danas u većini unutrašnjosti možemo očekivati susnježicu, novi sniježni pokrivač stvarat će se poglavito u gorskim predjelima.

DHMZ najavljuje kako malo snijega može pasti i duž obale sjevernog i dijela srednjeg Jadrana, no pravi snijeg počet će padati tek sutra, a prognostičari tvrde da će ponegdje padati sve do petka s tim da se u noći sa srijede na četvrtak i tijekom četvrtka očekuje vrhunac pogoršanja.

Najviše snijega past će u Gorskom kotaru i Lici, gdje će se debeli snježni pokrivač podebljati s novih od 50 do 70 centimetara snijega. Tako bi u Delnicama ukupna debljina snježnog pokrivača mogla dosegnuti metar i pol.

U središnjim dijelovima Hrvatske očekuje se između 20 i 30 centimetara novog snijega, najviše na karlovačkom i sisačkom području.

Snijega će biti u Slavoniji i Baranji, najviše u zapadnim predjelima i na višim područjima Papuka, Psunja i Krndije, gdje ga se očekuje do 20 centimetara.

Padat će i na zagrebačkom području – u okolici će ga biti do 30 centimetara, a u centru grada do 15 centimetara jer će se temperature zraka kretati oko nule, pa će se teže primati za tlo, kazali su iz DHMZ-a za Tportal.

Iako temperature zraka neće biti osobito niske, sve do vikenda kada se očekuje i -10°C, vjetar i snijeg pojačavat će osjećaj hladnoće, pa će tako na sjevernom Jadranu temperature krajem tjedna biti oko 3 °C, no osjećaj će biti kao da je -8 °C. U unutrašnjosti vjetar neće biti toliko jak pa će uz realnu temperaturu oko nule osjećaj hladnoće biti oko -5 °C.

Zimske službe su o predstojećim vremenskim neprilikama dobro obaviještene tako da ih obilne padaline ne bi trebale iznenaditi.

 

 

 

jutarnji.hr

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *