Debljate se uprkos tome što pazite šta jedete i aktivni ste . Evo razloga

podijeli

iStock 861083636

 

Ako vam se čini da se probali apsolutno sve, od dijeta, vježbanja, pravilne prehrane, brojanja kalorija, a niste još uvijek zadovoljni s rezultatima, nemojte odmah odustati.

 

Razlog zašto kile ne idu dolje (i najčešće idu gore) najvjerojatnije leži u nekim drugim stvarima, koji nemaju veze s vašom mogućom lijenošću ili povremenom brzom hranom.

 

1. Hormonalne promjene

Tijekom života, žensko tijelo prolazi kroz hormonalne promjene jer se priprema za pubertet, trudnoću, rađanje, menopauzu. Svi ovi procesi utječu na metabolizam i ponekad mogu uzrokovati debljanje. Iako je to savršeno prirodno za žensko tijelo, ponekad može izazvati neke neugodnosti.

Postupno povećajte količinu i intenzitet tjelesne aktivnosti. Nekoliko vježbi koje mogu biti dovoljne za mladu ženu nisu uvijek dovoljne za žene starije od 40 godina.

Također biste trebali pokušati raditi raznovrsne vježbe: plivanje, jogu, aerobik, sport i bilo koju drugu aktivnost koja vam odgovora. Opće pravilo je da što ste stariji, više fizičke aktivnosti trebate.

Također se posavjetujte s liječnikom. Medicinski testovi i stručno znanje liječnika apsolutno su neophodni kako biste bili sigurni da znate što možete očekivati tijekom hormonalnih promjena.

 

2. Previše voća

Voće je naravno zdrav međuobrok, međutim, važno je imati na umu da neke vrste voća imaju mnogo kalorija i sadrže puno šećera, poput glukoze, fruktoze i saharoze. Previše voća može biti razlog zašto vaša dodatna težina ne nestaje.

Imajte na umu da različite vrste voća imaju različite nutritivne vrijednosti. Zelene jabuke, grejp, šipak i ananas, sadrže najmanje kalorija.

 

3. Zdravstveni problemi

Debljanje također može biti uzrokovano problemima gastrointestinalnog trakta zbog toksina, konstipacije, policističnih jajnika koji utječu na proizvodnju muških hormona i štetnih funkcija koje usporavaju proizvodnju hormona.

Osluškujte svoje tijelo i napravite popis stvari koje vas brinu. Liječnik će analizirati vaše simptome, utvrditi uzrok i ponuditi plan liječenja.

iStock 914520716 
Šipak ima više vitamina C i kalija, a manje kalorija od ostalog voća.

4. Lijekovi

Često se događa da je popis mogućih nuspojava određenih lijekova toliko dugačak da ih mnogi ni ne pročitaju. Neki misle da su prednosti lijekova daleko važniji od mogućih nuspojava.

 

Antidepresivi, kontracepcijske pilule, antihistaminici, antipsihotici, steroidi, beta-blokatori koji su propisani za liječenje određenih stanja su primjeri lijekova koji često uzrokuju nakupljanje kila.

 

Proučite popis mogućih nuspojava svakog lijeka prije nego što ga počnete uzimati. Zatim pazite na to kako se osjećate nakon što ga popijete.

Ako sumnjate da neki lijek uzrokuje povećanje tjelesne težine, ne ustručavajte se i odite kod liječnika koji vam može pripisati drugi lijek. Ako odlučite prestati uzimati tablete na svoju ruku, to bi vam moglo uzrokovati više štete nego koristi.

 

5. Emocionalno prejedanje

Usprkos činjenici da je stres najvjerojatnije psihološki, on može utjecati na vaš izgled više nego što mislite.

Emocionalna ovisnost o hrani može doći u vrlo različitim oblicima:

  • Kad težak rad nagradite hranom.
  • Hrana kao način zadovoljavanja potreba koje nemaju nikakve veze s hranom. Na primjer, ‘Čokolada je dobar afrodizijak.’
  • Hrana kao antidepresiv: ukusna hrana daje nam pozitivne emocije.

Pokušajte reći razliku između vrsta gladi koju osjećate: Je li to vaš želudac koji treba hranu ili je to vaša glava? Većinu vremena, ako nešto jako želite, to znači da nije vaš želudac gladan.

Pronađite zamjenu za hranu. Jednostavno ‘ne’ nije dovoljno jer se prije ili kasnije nećete moći oduprijeti. Važno je razumjeti da ono što stvarno trebate je zapravo dobro raspoloženje. Idite u šetnju, legnite u vruću kadu, gledajte film, itd.

 

6. Stres

Mnogi ljudi misle da stres može uzrokovati smanjeni apetit i dovesti do gubitka tjelesne težine. U stvarnosti je moguće i suprotno.

Kada je vaše tijelo pod stresom, počinje proizvoditi više kortizola, hormona koji povećava apetit.

Probajte naći metodu opuštanja i dopustite sebi da se odmorite svaki dan.

 

7. Nedostatak sna

Mnoge studije pokazuju da postoji veza između dobivanja kila i nedostatka sna. Prema istraživanju američke tvrtke Mayo Clinic, osobe koje spavaju ne više od 6 sati dnevno dobivaju 5 kila godišnje, za razliku od onih koji spavaju najmanje 7 sati. Jednosatna razlika može imati veliki utjecaj.

 

 

 

zivim.hr

 

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *