Borci blokirali petlju Šićki Brod u Tuzli, Žepču.. – u planu i blokada željezničkog saobraćaja

podijeli

 

 

Ratni veterani s područja Federacije Bosne i Hercegovine blokirali su jutros nekoliko najznačajnijih putnih pravaca na području ovog bh. entiteta.

Ratni veterani nose zastave BiH i nekadašnje Republike BiH. Oni su na nadvožnjaku okačili transparent “Svi smo mi Fejza”, u znak sjećanja na kolegu koji je preminuo u siromaštvu.

Nezadovoljni borci okupljeni na petlji Šićki Brod poručili su da zahtjevaju ukidanje finansiranja svih boračkih organizacija, utvrđivanje boračkog dodatka te uspostavu tačnog boračkog registra.

Na mjestu događaja su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK, koji nisu intervenisali. Blokada prometne petlje izazvala je saobraćajni kolaps.

 

Borci Armije RBiH i HVO-a blokirali su danas više mjesta i cesta na području Federacije BiH tražeći odgovor od parlamentaraca, zbog čega nisu zakazali sjednicu na kojoj bi se riješilo pitanje finansiranja boračkih udruženja, registra i boračkog dodatka.

Nezadovoljni borci, okupljeni u Donjoj Golubinji, zahtijevaju ukidanje finansiranja svih boračkih organizacija, utvrđivanje boračkog dodatka te uspostavu tačnog boračkog registra.

Slično okupljanje na petlji Šićki Brod u Tuzli priredilo je više od 300 članova nekoliko boračkih udruženja iz Tuzlanskog kantona.

Grupa od nekoliko stotina boraca sa područja Tuzlanskog kantonaokupila se jutros na petlji Šićki Brod, a kako su ranije i najavili, uslijedilo je i njeno blokiranje.

Kako su ranije naveli u svom pozivu, ignorantski odnos vlasti, besćutnost i bahatost političara, borački dodatak te uspostavu tačnog boračkog registra, samo su neki od razloga okupljanja i protesta ove populacije.

Uprkos minusu na petlji Šićki Brod, osim boraca, trenutno je i veliki broj policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Iako nemaju zvaničnog predstavnika, bivši borci na izlazu iz Željeznog polja, traže uspostavu jedinstvenog registra boraca, borački dodatak, te ukidanje svih boračkih udruženja i formiranje samo jednog jedinstvenog saveza na nivou države.

Prema riječima načelnika PU Žepče Vlade Jozinovića kako bi se zaustavila blokada, okupljenim bivšim borcima jutros je ponuđen prijevoz do Sarajeva, što su oni odbili.

U ovom trenutku saobraćaj je upotpunosti blokiran i nema alternativnog saobraćanja. Policija osigurava blokadu i prema Zenici se puštaju samo hitni slučajevi.

Policija nema informciju koliko bi blokada mogla potrajati.

Dodajmo da će zbog protesta građana biti obustavljen saobraćaj na raskrižju M-4 i M-17 u Karušama (dionica Maglaj – Doboj), M-17 Žepče – Zenica (u mjestu Donja Golubinja) i Sarajevo – Konjic (na prijevoju Ivan).

Osim petlje Šićki Brod u Tuzli, demobilisani borci su blokirali Blatušku petlju u Zenici, Golubinje u Žepču, Karuše kod Doboj Juga i kod prevoja Ivan put Sarajevo – Konjic. Nekadašnji borci HVO-a su pošli prema graničnom prijelazu Bijača koji će blokirati do daljnjeg, a planirana je i blokada željezničkog saobraćaja tako što će borci stajati na prugama u Čapljini. Na meti im je teretni saobraćaj za koji tvrde da je u uskoj vezi s političarima iz BiH.

“Dio nas će ići pred općine i tražiti odgovor zašto nisu zakazali sjednicu nakon svih obećanja. Nema povratka dok ne dobijemo odgovore. Kolege su blokirale i Bradinu, te još nekoliko mjesta”, kazao je Vlado Marušić, predsjednik Udruženja Zaboravljeni branitelji Zapadnohercegovačkog kantona.

Marušić ističe da se zakonodavna vlast oglušila na njihov zahtjev za sazivanje hitne tematske sjednice na kojoj bi se rješavala pitanja demobilisanih boraca, a rok, koji je počeo 10. februara, istekao je danas. Svi su poručili da su spremni ostati na pozicijama i godinu dana ako treba.

Grupa demobilisanih boraca koja je danas iz Zenice trebala krenuti u Sarajevo na proteste oko 11 sati blokirala je magistralni put M-17 na lokaciji petlje u naselju Blatuša. “Naoružani” zastavama, lijekovima i voljom da izbore se za svoja prava, demobilisani borci su istakli da će ostati na cesti dok se ne ispune njihovi zahtjevi u Sarajevu.

 

 

“​Pozivam​o​ građane Zenice da nas podrže. Dali smo krv za ovu državu, a ona ništa za nas nije obezbijedila. Živimo od svog znanja i pameti, a oni nas više od 20 godina maltretiraju”, kazao je predstavnik demobilisanih boraca Samir Kubat.
Istakli su kako ih je iznevjerio gradonačelnik Fuad Kasumović koji im je obećao autobuse za odlazak u Sarajevo.

Halid Smriko, otac troje djece i demobilisani borac, danas je na magistralni put M-17 izašao sa šećerom iznad 26.

“Niko ne radi u kući, nemamo nikakvih primanja, a ni struju nemam od čega da platim. Oni koji su nas trebali zbrinuti, digli su ruke od nas. Za koga smo se borili? Neka se neko od njih postavi na naše mjesto, meni dođe da uzmem litru benzina i da se ​zapalim pred vama. Mi nemamo ništa više izgubiti”, izjavio je Smriko.

 

 

Među okupljenim demobilisanim borcima u Zenici je i Armin Fafulić koji je sa 16 godina stupio u borbu za ovu državu.

“Kada je prvi tenk izašao iz kasarne, bio sam tu. Nismo imali oružja, farbali smo cijevi da bi mislili da imamo puške. Stao sam da odbranim ovu državu i dok su drugi pohađali školu, ja sam bio u vojsci”, izjavio je Fafulić.

Zbog protesta je obustavljen saobraćaj na raskrsnici M-4 i M-17 u Karušama (dionica Maglaj – Doboj), M-17 Žepče – Zenica (u mjestu Donja Golubinja), Sarajevo – Konjic (na prevoju Ivan) i na petlji Šićki Brod (Tuzla), a očekuje se da će obustava biti na još nekim dionicama.


izvor: kameleon/avaz/klix

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *