Neke ceste odblokirane nakon što je policija u BiH zaprijetila ratnim veteranima, dio ih nastavlja blokadu

podijeli

 

RATNI veterani koji su od jučer držali magistralni put M-17 i Vogošćansku petlju na ulazu u Sarajevo pod blokadom, jutros oko 6 sati su ga odblokirali na petlji u Blatuši i u Sarajevu i to bez upotrebe policijske sile nakon razgovora s predstavnicima policije.

Ova informacija za Klix.ba je potvrđena iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a dežurni operativni je rekao da je magistralni put M-17 Zenica – Doboj trenutno prohodan.

Naime, veterani koji su prosvjedovali u Žepču nakon 16 sati blokade, jutros oko 3 sata, nakon razgovora s policijom, deblokirali su magistralni put M-17, a deblokada je tri sata poslije nastupila i na Blatuškoj petlji u Zenici. Ratni veterani su kazali kako ih je policija upoznala da je deblokiran put i kod Žepča te da će morati iskoristiti zakonske ovlasti, ako sami ne odblokiraju put, zbog čega se oko 150 veterana samovoljno se povuklo s ceste.

Iz MUP-a ZDK su dodali da su u toku pregovori s veteranima u Karušama kod Doboja te da očekuju da će i na toj dionici puta ubrzo biti pušten promet.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo za Klix.ba je potvrđeno da su ratni veterani u dogovoru s policijom deblokirali i Vogošćansku petlju, a trenutno vatrogasci čiste teren kako bi omogućili neometano odvijanje prometa.

Ipak, blokada puta traje na M-17, odnosno na prijevoju Ivan Sedlo, gdje policija trenutno pregovara s ratnim veteranima. U blokadi je trenutno i raskrižje Šićki Brod kod Tuzle te se očekuje da i to bude odblokirano u narednih nekoliko sati.

Podsjetimo, nekoliko stotina pripadnika udruga koje okupljaju bivše pripadnike Armije BiH i HVO u noćnim satima nastavilo je blokirati prometnice koje povezuju gotovo sve veće gradove u Federaciji BiH a na cestama su kolone blokiranih vozila u kojima se na iznimno niskim temperaturama smrzavalo tisuće putnika, no policija cijelog dana nigdje nije intervenirala niti je pokušala deblokirati promet.

Oni traže hitnu sjednicu Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH na kojoj bi se odlučivalo o njihovom ranijem zahtjevu da se uspostavi jedinstveni registar branitelja, da se svima onima koji su nezaposleni isplaćuju naknade iz entitetskog proračuna kao i da se uspostavi jedinstvena udruga koja će zastupati njihove interese.

Prema dostupnim informacijama u Federaciji BiH ima više od 1600 udruga koje okupljaju razvojačene branitelje.

 

 

 

index.hr

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *