FOTO, VIDEO: Je li Audi A6 toliko dobar ?

podijeli

FOTO, VIDEO Je li Audi A6 toliko dobar da može protiv E klase i serije 5?

 

AUDI je pogazio obećanje i predstavio A6 koji se itekako oslanja na ostatak game, no u tehnološkom smislu nadmašio je sva očekivanja.
U Audiju su obećali kako je sazrelo vrijeme za jasnu distinkciju pojedinih modela te kako će se u budućnosti oni itekako razlikovati. To vrijeme očito nije stiglo pa A6 uvelike podsjeća na prethodnika, a većinu estetskih novina preuzima od veće i skuplje (i ekskluzivnije) braće, modela A7 i A8.
Uostalom, to i nije toliko loše jer ni konkurencija ne zna puno bolje. Dovoljno je pogledati seriju 5 iz BMW-a, te je na koncu usporediti s prethodnom generacijom, ali i s dostupnim renderima nadolazeće serije 3.
No na koncu je bitan ukupan dojam, a Audi A6 izgleda opako. I nadasve moderno. A upravo taj tehno look je zasigurno prvi cilj Audija u osvajanju poklonika. Sprijeda će to učiniti golema single frame maska 3D izvedbe po uzoru na A7, a straga povezani svjetlosni sklop kao kod A8, te isturena ramena. Pridodamo li svemu LED potpis svjetala jasno je kako će A6 privlačiti pozornost.
A6 je moćno oružje pa su čak i promjene gotovo balistički čitljive. Šalu na stranu, no povećanje dužine za 12,7 mm i širine za 7,6(2) mm uvelike asocira na poznate kalibre. Ono što je sigurno, bitno je da je novi odnos dimenzija poboljšao aerodinamiku, pa 4939 mm duga limuzina ima koeficijent otpora zraka od 0,24. Razmak između osovina je izdašna 2924 mm. Ne treba napominjati da je prostranost u kabini time poboljšana, dok je prtljažnik ostao na istih 530 l.

Kad je pak dizajn interijera u pitanju jasno je kako je uzor bio A7. Futuristički dizajn i čiste površine ne bude kritike, kao ni digitalni kokpit s ekranima promjera 12,3, 10,1 i 8,6 inča. Da, tri su zaslona, a onaj najmanji služi podešavanju klimatizacije. Nastavno na rečeno idu nova sjedala, grijana, ventilirana i, dakako, s funkcijom masaže.
No to nije sve jer će novi A6 na popisu opcija imati doista puno toga, od panoramskog staklenog krova, Bang & Olufsen audio sustava i ionizatora zraka do ambijentalne rasvjete i svih novotarija o kojima se moglo čuti posljednjih mjeseci.
A ispod poklopca su zasad samo dva dostupna motora. Benzinski 3.0 TFSI V6 daje 340 KS i 500 Nm. U kombinaciji S tronic sedam-stupanjskog mjenjača i standardnog quattro pogona potjera šesticu do 100 km/h u 5,1 sekundi.
Druga opcija je 3.0 TDI V6 s 286 KS i 620 Nm. Ovdje mjenjač ima stupanj prijenosa više, a quattro je također standardan. Obje opcije uključuju hibridnu potporu u vidu 48-voltnog sustava koji štedi do 0,7 l/100 km.
A6 nikad prije nije bio toliko sportski nastrojen. Tako će sada kupcima na pladnju biti ponuđeno sve, od klasičnih opruga do prilagodljivog zračnog ovjesa, 4WS sustava zakretne stražnje osovine i sport ovjesa i diferencijala. S druge strane tu su i sustavi autonomne vožnje koji će učiniti vožnju krajnje lagodnom.
Sve rečeno jasno ukazuje kako je novi A6 itekako poželjna premium limuzina, koju ćemo po svemu sudeći i dalje često gledati u državnoj ergeli. A onda je bitno i reći kako start ponude kreće od 58.050 eura na njemačkom tržištu.

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *