Čajevi uz koje ćete lakše pobijediti sezonske bolesti

podijeli

 

Izbor biljaka koje potiču djelovanje imunološkog sistema nije jednostavan, a najviše potvrda kroz istraživanja postoje za ehinaceu ili za biljke koje pripadaju njenoj grupi. Važno je da primjena počne kod pojave prvih simptoma, čime se izbjegava nepotrebno aktiviranje imunološkog sustava. 

 

 

 

 

Osobe koje imaju poremećaj imuniteta ne bi trebali koristi navedene biljke ili bar ne prije konzultacije sa svojim doktorom/doktoricom, savjetuju stručne osobe.

 

 

Terapiju treba uzimati prema problemima koji prate prehladu. Primjera radi, za temperaturu treba koristiti biljke koje pospješuju znojenje, za sluznicu nosa inhalacije eukaliptus i mentu, a za grlo neki od preparata za umirivanje nadražene sluznice usta i ždrijela. Pripremljeni čajevi od pojedinačnih biljaka ili smjesa koriste se za ispiranje grgljanjem, ali se mogu piti i u malim gutljajima, češće tokom dana.

 

 

 

 

Korijen i herba ehinaceae
Ovaj čaj reducira simptome i skraćuje vrijeme trajanja prehlade. Povoljni efekti se postižu ako se ehinacea koristi nakon pojave prvih simptoma i to u obliku kapi, svaka dva sata po tri do pet mililitara.

 

Cvijet zove
Smanjuje bronhijalnu sekreciju i koristi se u ublažavanju simptoma prehlade. Potiče znojenje i izlučivanje mokraće. Često se koristi zajedno sa lipom. Reducira sekreciju. U komercijalnim preparatima se kombinira sa ehinaceom i propolisom.

 

Cvijet lipe
Potiče znojenje i izlučivanje mokraće, upotrebljava se u prehladi i kod kašlja izazvanog prehladom.

 

Korijen bijelog sljeza
Ublažava lokalnu iritaciju i koristi se kod iritirane sluznice kože usta, grla i želuca, kao i za umirivanje suhog kašlja.

 

List bijelog sljeza
Također ublažava lokalnu iritaciju, pa se koisti kod iritirane sluznice kože usta i grla koja uzrokuje suhi kašalj.


Plod borovnice

Koristi se u lokalnoj terapiji upale sluznice kože grla i usta

 

 

 

 

 

 

Izvor:ljepotaizdravlje.hr

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *