KO JE ŽENA NAJBOGATIJEG ČOVJEKA NA SVIJETU – Svoju prvu knjigu napisala je sa šest godina

podijeli

2018 Vanity Fair Oscar Party Äi Arrivals Äi Beverly Hills, California, U.S., 04/03/2018 Äi Amazon CEO Jeff and wife MacKenzie Bezos. REUTERS/Danny Moloshok

 

Šefa Amazona Jeffa Bezosa Forbes je ovoga tjedna proglasio najbogatijim čovjekom na svijetu, koji na bankovnom računu ima oko 112 milijardi dolara.

Bezos je u samo godinu dana utrostručio svoje bogatstvo, koje je prošle godine bilo procijenjeno na 39,2 milijarde te je time postao prvi čovjek na svijetu čiji je imetak prešao sto milijardi dolara, a rekord je postavio i u smislu toga da je njegov rast najveći rast bogatstva otkad se objavljuje Forbesova lista.

Danas bezobrazno bogati Bezos, koji je pretekao čak i do sada najpoznatijeg Forbesovog rekordera Billa Gatesa, imao je zanimljiv put kojim je došao do današnje pozicije, a od samih početaka karijere uz njega je bila njegova žena Mackenzie. Iako je medijska pozornost češće usmjerena na osnivača Amazona, njegova supruga također ima iznimno neuobičajenu životnu priču, interese i zanimanje.

Kompromis

Najbogatiji par na svijetu u braku je od 1993. godine, a nedugo nakon toga otišli su u Seattle, gdje je Jeff osnovao Amazon. Ona ga je pratila, a godinu dana nakon vjenčanja postala je i jedna od prvih zaposlenica danas multinacionalne kompanije, u kojoj je radila kao računovotkinja.

Kako je izjavljivala u intervjuima za strane medije, preseljenje u Seattle nije joj bio najdraži potez jer se nije uklapalo u njezin plan da postane književnica, ali u ime ljubavi odlučila je pristati na kompromis, pokušati stvoriti život u novome gradu i poduprijeti supruga, koji je već tada imao velike ideje.

“Ja nisam poduzetnica. Ono što mi je bilo zanimljivo kada mi je pričao o svojim idejama bila je njegova strast i uzbuđenje. Što je bolje od toga da svojega supruga, nekoga koga volite, gledate da se upušta u takvu avanturu? I, naravno, da ste i sami dio toga”, rekla je za CBS, čiji ju je novinar u tom intervjuu nazvao “najvećim fanom svojega muža”.

 

REUTERS

Jeff Bezos i Mackenzie Bezos

Toni Morrison

Zauzvrat, Jeff je njoj pomogao da ostvari svoje, također velike, književne snove. Još dok je odrastala u San Franciscu, Mackenzie razvila želju za time da postane književnica. Bila je vrlo sramežljivo dijete, koje je najviše uživalo u boravku u vlastitoj sobi i, naravno, pisanju. Kako je napisala u kratkoj autobiografiji koja je na Amazonu objavljena uz njezina djela, prvu je knjigu od oko 140 stranica dovršila već u dobi od šest godina. Rukom ispisani “Knjiški moljac”, kako je nazvala svoje djelo, kasnije se uništio i izgubio u poplavi.

Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, MacKenzie je studirala najprije na Hotchkissu, a zatim se premjestila na Princeton, gdje joj je mentorica bila dobitnica Pulitzera i Nobela Toni Morrison. Slavna profesorica za Mackenzie je rekla da je “najbolja studentica koja je ikad bila na njezinim satovima pisanja”, prenio je Vogue u jednom intervjuu s gospođom Bezos. Morrison je tadašnju studenticu čak bila i zaposlila kao asistenticu, a tijekom mladenačkih dana radila je, među ostalim, i kao konobarica, prodavačica odjeće, blagajnica i dadilja.

Bezos, koja piše fikciju, priznala je da joj je bogatstvo njezina muža itekako tijekom života bilo olakotna okolnost: “Na neki sam način definitivno dobitnica na lutriji i to čini moj život predivnim na više načina. Ipak, ne osjećam se definirano tom lutrijom. Činjenica da sam imala predivne roditelje koji su vjerovali u edukaciju i nikad nisu sumnjali u to da ja mogu postati književnica te činjenica da imam supruga kojeg volim, to su stvari koje me definiraju”, izjavila je književnica.

Supruga je upoznala 90-ih godina u New Yorku, gdje su na radnome mjestu imali urede vrata do vrata. Kako je rekla, voljela je njegov smijeh, pa ga je odlučila pozvati na ručak. Tri su mjeseca izlazili, nakon čega su se zaručili. Poslije još toliko vremena, vjenčali su se. Ona je tada imala 23 godine.

Suprotnosti

U svim istupima u medije supružnici jedno o drugome uvijek iznose samo komplimente: “Jeff je moja apsolutna suprotnost. Voli upoznavati ljude. Vrlo je društven. Mene koktel-zabave nerviraju”, objasnila je Bezos, koja smatra da se upravo zbog takvih stvari ona i suprug savršeno nadopunjuju.

Svoj prvi roman “The Testing of Luther Albright” pisala je čak deset godina jer je bila posvećena odgoju njihovih četvero djece, a izdala ga je 2005. godine. Kako je više puta objašnjavala, mogla je angažirati dadilje koje bi se brinule za djecu, ali to nije bio njezin stil odgoja. Iste godine kada je knjiga izdana, Bezos je za nju osvojila American Book Award.

Drugi roman koji je objavila, “Traps”, izašao je 2013. godine. Iako je napominjala da joj je suprug “najbolji čitatelj”, taj roman nije mu dala na pregled prije no što ga je objavila kako bi sama sebe dodatno motivirala da sve učini najbolje što može.

“Moji likovi su bazirani na ljudima koje znam, ali ne na direktan način”, rekla je Vogueu, a podijelila je i svoj recept za uspješno pisanje, a to je “pisati svaki dan da se ne izađe iz priče”.

 

 

 

jutarnji

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *