ADAC testirao ljetne gume: I jeftine gume su odlične, ali je Sava podbacila

podijeli

ADAC testirao ljetne gume: I jeftine gume su odlične, ali je Sava podbacila

 

NJEMAČKI ADAC je ove godine testirao ljetne gume, i to u dvije dimenzije, 175/65 R14 i 205/55 R17, a rezultati su tek dijelom očekivani.
Najviše pažnje se u testovima posvetilo ponašanju guma na mokroj podlozi, a koje je utjecalo sa 40% ukupne ocjene. Ono bitno je i kako su jeftinije gume manje poznatih marki ostvarile su odlične rezultate, podjednako dobre kao i renomirane marke.
175/65 R14
Nekad zlatni standard, a danas guma rezervirana za gradske automobile i one starijih godišta, na cesti je još uvijek česta pojava. Ovdje su gume testirane na ford Fiesti, i to na 15.000 km.
Ovdje je pravo iznenađenje guma Falken Sincera SN832 EcoRun, koja je postigla najbolji rezultat. Slijedi ju Semperit ComfortLife, također sa ocjenom dobar, dok je na trećem mjestu stari znanac Dunlop StreetResponse 2 sa ocjenom “zadovoljavajući”.
Najneugodnije iznenađenje je Sava čija je Perfecta podbacila. Naime, iako je na suhom bila u samom vrhu, ponašanje na mokroj podlozi se pokazalo katastrofalno, pa je na koncu takva i pozicija fenjeraša na ljestvici. Zaustavni put na Savinim gumama je sa 52,2 m bio gotovo deset metara dulji od onog na Continentalovima.
205/55 R17
Michelin je upravo najavio novi Primacy 4, no Primacy 3 je i dalje zlatni standard. To je najbolja guma u veličini koju najčešće koriste bolje opremljeni kompakti. U samom vrhu su Brigestone Turanza 001 na drugom mjestu i Continental PremiumContact 5 na trećem mjestu, kao neznatno jeftiniji od Michelina, ali podjednako preporučljivi.
Dalje slijede osjetno jeftinije gume iz Firestona, Hankooka i Semperita, a potom i prvi „anonimus“ Esa+Tecar Sprint 5HP. Niže na tablici su se našle i osjetno skuplje gume kao što su Pirelli P7 Cinturato i Goodyear Efficientgrip Performance. Najgora guma je Vredestein SportTrac 5, ali je i ona dobila prolaznu ocjenu.
Recimo i kako su ove gume testirane VW Golfu.

Testirana je i izdržljivost guma, najdulje je izdržao Michelin 45.000 kilometara, a najmanje Infiniti EcoSis sa 25.000 kilometara.
index auto

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *