Šta nam novo donosi Android 9 ?

podijeli

android 9

 

Svi smo mi voljeli Android Oreo, ali ovih dana je svoju premijeru doživjela nova verzija Android 9 ili Android P.

Da, za sada je još u stanju razvoja i određene mogućnosti dostupne su samo programerima koji razvijaju Android aplikacije, ali nas iznimno vesele izmjene koje će ova verzija donijeti kasnije ove godine. Za sada se skriva iza kodnog imena “P”, pa ćemo ga tako i zvati kroz ovaj tekst.

Naravno, postoji velika šansa da će se neki od tih novih mogućnosti razviti u drugom smjeru, odnosno da neće doći na tržište u trenutačnom obliku, no takva sudbina čeka mali broj noviteta. Android P je spreman za svibanjsku premijeru na Googleovoj konferenciji I/O. Stoga ćemo u ovom tekstu pogledati što nas čeka u svijetu Androida i što će koristiti na Android telefonima u drugoj polovini ove godine.

 

1) “Indoor location tracking”

 yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7Google Mape su vjerojatno najveći dar koji je Google mogao podariti čovječanstvu, ali zbog (ne)pouzdanosti nekih tehnologija (GPS, triangulacija signala …) praćenje osobe ne radi dobro u zatvorenim, unutarnjim prostorima. Zato je tu Wi-Fi Round-Trip-Time (RTT).

Ova tehnologija omogućava Googleu i njihovim uređajima koji će imati Android P, da mjere udaljenosti između Wi-Fi pristupnih točaka, te “utvrde” koja je vaša pozicija unutar nekog stana/kuće/zgrade. Pošto će uređaj pingati barem 3 Wi-Fi-ja oko sebe, Google tvrdi da će vas moći pozicionirati unutar metra ili dva. Možda je to malo “creepy”, ovisi iz koje perspektive gledate.

Iako, to je super za mjesta gdje GPS nije dostupan ili precizan. Ne znamo gdje GPS nije precizan, ali ako tako Google kaže, mi se slažemo s njime. U svakom slučaju, jako zanimljiv “feature” ali da bi on bio aktivan, morat ćete: imati Android P, imati uključen Wi-Fi, te lokacijsko praćenje.

 

2) Podrška za “notch”

 yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

 

 

Kada je došao iPhone X, mnogi Android korisnici su se smijali Appleu i njihovim korisnicima. Mnogi su koristili i razne pogrdne izraze za one koji su spremni platiti 999+ dolara za mobitel, a ne smijemo ni zaboraviti ismijavanje “notcha” (op.a. prostor pri vrhu koji je u sklopu ekrana, ali u njemu se nalaze senzori, kamere i slično). Ali to bi im se moglo obiti o glavu s dolaskom Androida P.

I on je donio podršku za ekrane koji će imati “notch” pri vrhu ekrana, a na MWC-u ove godine predstavljeni su mobiteli s cijenom od 900+ dolara. Izgleda da je Apple samo jedan korak ispred Androida, što god o tome Android fanovi mislili. Sve što Apple napravi, ostali proizvođači mobitela će slijediti – htjeli oni to ili ne.

 

3) Vrijeme se pomiče s desne strane na lijevu

 yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

 

 

Vrijeme je samo iluzija i pozicija na vrhu ekrana Android telefona je također iluzija. To je zato, jer će se od Androida P nadalje, vrijeme pomaknuti s desne  na lijevu. Instinktivno ćemo svi i dalje vrijeme tražiti u gornjem desnom kutu, no nalazit će se s druge strane ekrana.

To nije samo zbog, maloprije spomenutog, notcha ili tako nešto. To je trajna promjena koju Google planira uvesti u svoj OS. Barem ako je tako suditi po screenshotovima koji prikazuju Android P. Iako, može biti još promjena do finalne verzije “P”-a.

 

4) Bolje notifikacije

 yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

 

 

Android Oreo je ogroman fokus stavio na notifikacije, te ih učinio pametnijima i interaktivnijima. Android P će učiniti još jedan korak dalje. Medijski tipovi podataka (GIF-ovi, slike, avatari …) će se pojavljivati u notifikacijama zajedno s tekstom.

Još malo pa ćete cijele poruke čitati umjesto notifikacije i možda ćete vidjeti slike koje ne želite vidjeti na zaslonu svog Android telefona.

 

5) Još malo o notifikacijama …

 yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

 

 

Želite još nešto osim ovog spomenutog? Android P će donijeti još neke novitete o kojima je trenutačno teško govoriti, ali moramo spomenuti AI auto poruke koje ćete moći generirati u Gmailu.

Zaboravite glasovno pisanje poruka (voice-to-text), swipe-texting ili nešto treće. sve što trebate je tapnuti ekran i vjerovati da je machine learning napredovao dovoljno daleko da umjesto vas odgovori na email. Preporučujemo da ne koristite ovaj feature u poslovne svrhe.

 

6) Snimanje kamerom s više “izvora”

 yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

 

 

Ako vaš Android telefon ima dvije (dual) kamere na prednjoj ili zadnjoj strani, možete uskoro vidjeti nove trikove u Androidu P. Navodno ćete istovremeno moći snimati s više kamera, te ćete imati hrpu novih efekata.

Bilo bi zanimljivo kada biste istovremeno mogli snimati sebe prednjom kamerom i svoju okolinu zadnjom kamerom, no ostaje nam pričekati ovu verziju Androida. Nismo sigurni da li Google misli na to ili da ćete simultano moći snimati samo s jedne “strane” mobitela.

 

7) Poboljšana sigurnost

 yH5BAEAAAAALAAAAAABAAEAAAIBRAA7

 

 

Ako ste jedna od “pomalo paranoičnih” osoba, onda će vas obradovati vijest da je Google odlučio dobar dio svojih resursa uložiti u sigurnost. S novom verzijom Androida, dobiti ćete neke suptilne zaštite, kao recimo bolju enkripciju podataka. Ipak, dvije stvari će korisnici primijetiti.

Prva je unificirana identifikacija prstom. Nešto slično onome što ima Apple na iPhone uređajima. Tako ćete znati da je identifikacija prava, odnosno legitimna, a ne nelegalna.

Drugo je što ćete moći raditi kriptirane sigurnosne kopije svoji podataka i kada probate pristupiti istoj, morat ćete ili ukucati svoju lozinku, PIN ili staviti prst na za to predviđeno mjesto. To je super jer ako vam netko i “ukrade backup” neće ga moći tek tako otvoriti i imat će hrpu bezvrijednih datoteka, a vi ćete globalno biti sigurniji i sigurnije ćete prebacivati podatke s uređaja na uređaj i sl.

 

8) Zaključavanje pozadinskih procesa

ANDROID 9

 

 

Jedna od velikih promjena se dogodila u Android Oreuaplikacije su bile limitirane što mogu raditi u pozadini (dok nisu aktivne) ili kada vam je mobitel zaključan. To je zato što je Google rekao da želi poboljšati same performanse mobitela i dužinu trajanja baterije i ne žele da su aplikacije preaktivne u pozadini uređaja. Kao “pomalo paranoični” korisnici, podržavamo ovaj potez jer aplikacije nemaju što raditi u pozadini niti slati bilo kakve podatke – ikome.

S novom verzijom dolaze nove restrikcije za akcije u pozadini. Prvo, aplikacije više neće moći primati event reportove iz svojih senzora, što uključuje i akcelerometar i žiroskop. Druga (bolja) stvar je što više u pozadini neće moći raditi niti kamera niti mikrofon.

Ako želite da vas netko snima ili prisluškuje, onda neka to bude dok vam je mobitel upaljen i dok mu “usmjeravate” pozornost. Kada ga zaključate i ugasite aplikacije, sve staje i tako treba biti.

 

9) Ime

ANDROID P

 

 

I za kraj ostaje još ime. Svaka nova verzija Androida započinje sa sljedećim slovom abecede, pa tako nakon Orea dolazi slovo P, odnosno verzija koja će počinjati s dotičnim slovom. Možemo pretpostaviti da će nova verzija Androida također biti nazvana po nekom desertu ili voću. Kit-Kat, Oreos, Honeycombs, Jelly Beans

Svi su bili nazvani po istom principu. Nismo sigurni koji naziv bi mogao bili, ali ako moguće da bude: Popsicles, Peep, Papaya, Pear, Pop Rocks ili nešto slično tome. Jedva čekamo vidjeti jesmo li bili u pravu. Nadamo se u trećem kvartalu ove godine, mada nije isključen niti zadnji kvartal.

 

Piše: B.P.

pcchip.hr

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *