Sutra će se održati najveći protest protiv nošenja oružja u američkoj istoriji

podijeli

 

OKO pola milijuna mladih i odraslih u subotu će se u Washingtonu okupiti na najvećem prosvjedu protiv nošenja oružja u američkoj povijesti. I drugdje u SAD pripremaju se slični skupovi.

Događanje nazvano Hod za naše živote spontana je reakcija na pokolj 17 osoba u floridskoj školi 14. veljače.

S mladima na čelu organizacije, manifestacija je u posljednjih pet tjedana priprema znatno narasla u opsegu i dobila podršku mnogih celebrityja.

 

Zvijezde okupljanja

George Clooney i njegova supruga Amal ponudili su pola milijuna dolara za podršku inicijativi, kao i Oprah Winfrey i Steven Spielberg.

Na mimohod u srcu američkog glavnog grada, na Aveniji Constitution, svoj su dolazak najavili i Ariana Grande, Jennifer Hudson, Demi Lovato, Justin Timberlake i Miley Cyrus.

Ali prave zvijezde okupljanja bit će deseci mladih koji se nazivaju “preživjelima”. Oni su učenici srednje škole Parkland na Floridi u kojoj je bivši učenik Nicolas Cruz na Valentinovo ubio 17 ljudi.

Aalayah Eastmond (17) jedna je od njih. “Izgubila sam dvoje kolega iz razreda”, kazala je. Ona se spasila od metaka skrivajući se iza tijela jednog od njih.

“Moramo djelovati, to se više ne smije ponoviti. Prošlo je 36 dana, a političari nisu napravili ništa. Ovaj marš je tek početak, nećemo odustati sve dok se ne dogodi promjena”, odlučno će reći ta djevojka.

Njihov najveći neprijatelj mišljenje je duboko ukorijenjeno u mnogim Amerikancima da je nošenje oružja njihovo temeljno pravo.

 

 

Buđenje nacije

Hoće li mladi biti dovoljno jaki da nanesu udarac moćnoj Nacionalnoj puškarskoj udruzi (NRA), daleko najvećem američkom lobiju za vatreno oružje?

Teško je reći, pogotovo nakon neuspjeha sličnih inicijativa nakon masakra u osnovnoj školi Sandy Hook u Connecticutu gdje je 2012. u pohodu poremećenog manijaka ubijeno dvadesetero djece.

Tadašnji predsjednik Barack Obama tada je doživio gorak u poraz u želji da nametne strogu kontrolu osobnog naoružanja, ali ni on ne odustaje. Svojim je autoritetom podržao mlade.

“Vi ste potaknuli buđenje nacije”, poručio je Obama u pismu učenicima Parklanda. Društvene mreže učinile su ostalo prenoseći poplavu poruka o prosvjedu u Washingtonu.

Diljem Sjedinjenih Država bit će održano još 830 paralelnih hodnji protiv oružja, koje godišnje ondje odnese više od 30 tisuća života.
 

 

Naraštaj Columbine

Stotine tisuća mladih koji bi na njima trebali sudjelovati često se naziva “naraštajem masovnih pucnjava” ili “naraštajem Columbine”, prema školi u Coloradu u kojoj su dvojica učenika ubili 12 kolega i učiteljicu 1999. godine.

Oni cijelo svoje školovanje žive pod prijetnjom, jedinstvenom za SAD, da mogu postati žrtvama takvog pokolja. Sudjelovali su u bezbrojnim vježbama kako da se zaštite od pucnjave i frustrirano svjedočili kako se njihovi izabrani politički predstavnici oglušuju na zahtjeve o kontroli naoružanja.

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *