Koji sir izabrati, a da ga vole baš svi?

podijeli

Couple having italian dinner with red wine and antipasto snacks set: bruschettas, crostini, prosciutto, camambert cheese, grapes and black olives. Selective focus, desaturated effect.

 

Njegova proizvodnja datira od davnina, a danas ne možemo zamisliti druženje bez čaše dobrog vina i komadića sira. Istinski zaljubljenici u stalnoj su potrazi za savršenim okusima, a s putovanja umjesto suvenira gotovo uvijek će radije ponijeti kolut sira. Sir i vino povezujemo s druženjem i nama dragim ljudima i zato naučimo izabrati onaj pravi.

Prvi zapisi o proizvodnji sira vraćaju nas u povijest staru gotovo 8000 godina, a vjeruje se kako je sama proizvodnja i naravno konzumacija, počela i davno prije toga. Uživanje u sirevima povezivalo se sa mnogim kraljevskim gozbama gdje su se u konačnici obilno zalijevali s najfinijim vinima, a i sama znanost je potvrdila kako sir i vino odgovaraju baš kao lonac poklopcu. Ipak, za pravo sljubljivanje ipak treba poznavati okuse, a cilj je stvoriti savršenu harmoniju.

various types of cheese in wooden box on white wooden table, top view

Getty Images/iStockphoto

Imperativ je naravno kvaliteta! Tako u nadolazećim blagdanima možemo se poigrati paletom okusa i uskrsno blagovanje započeti ili završiti čašom dobrog vina i malo sira.

Sir je osim uz čašu vina nezamjeniv u brojnim jelima, a kao sjajan dodatak može se koristiti i temeljac od sira za koji zapravo malo ljudi zna. Potreban je samo komad dobroga tvrdog sira koji se koristi na početku i na koncu pripreme mnogih izvrsnih jela načinjenih na takvom temeljcu i takvoj krovišnoj završnici. Naime, ovaj se temeljac od sira zapravo radi od kore tvrdoga sira, a sam se sir nariba i dodaje jelu najčešće kada je već posluženo na tanjuru.

 

 

Jednostavni temeljac
Sir može biti kravlji, poput parmezana, ovčji, poput paškog, pa i odležali kozji. Razne mješavine, obično kravljeg i ovčjeg, jednako su podobne za ovakvu pripremu. Ljepota ove zamisli jest i u tome što se korice tvrdoga sira bacaju, što je i ovdje slučaj. S tom razlikom da se prethodno iskuhaju i od njih dobije temeljac. Radi se o najjednostavnijem temeljcu koji ne traži nikakve dodatke, ali se lijepo slaže s nizom začina, primjerice lovorovim listom i crnim paprom u zrnu. Uzmimo primjerice glasovitu francusku juhu od luka.

 

 

 

 

Nju, naime, treba pripremiti sa znatno manje maslaca nego što to propisuje francuska tradicija. Dakle, sitno sjeckani luk pirja se na malo maslaca i podlijeva temeljcem od korice sira. Na polugotovu juhu položi se kruh i kratko zapeče u vreloj pećnici.

 

Angus beef , shallot , carrots , champignon ,bacon , butter , flour , garlic , broth and wine on the old wooden table top view

Getty Images/iStockphoto

 

 

Prava rapsodija za nepce je tjestenina dorađena u kolutu parmezana što je atraktivan način prezentiranja talijanske kuhinje u streetfood varijanti.

 

 

Najmilijima najbolje

Kažu kako je svugdje lijepo, ali kući ipak najljepše pa s ovom rečenicom u mislima i ususret nadolazećim blagdanima zasigurno ćete svojim najmilijima željeti priuštiti najbolje. Za ljubitelje intenzivnijih okusa zasigurno neće razočarati Mali gorski sir od ovčjeg sira. Inače, njegov nastanak veže se uz Pirinejsko gorje, na granici Francuske i Španjolske. Ovaj se sir i danas proizvodi na tradicionalan način, koji uključuje ručnu mužnju ovaca lokalnih pastira. Dozrijeva minimalno 70 dana, tijekom kojih se razvijaju njegov blag okus i miris, netipičan za ovčje sireve te će dobro prijati uz čašu syraha ili neke njegove kupaže.

 

 

Ustupljena fotografija

 

Za one koji igraju na sigurno i žele sir koji bi trebao zadovoljiti svačija nepca je miješani sir od ovčjeg i kravljeg mlijeka – “Pašnjak”. Njegova proizvodnja karakteristična je za španjolsku pokrajine La Manche, a za njegovu izradu koristi se mlijeko ovaca i krava koje slobodno pasu po prostranim pašnjacima bogatima aromatičnim biljkama koje ovom siru daju poseban okus.

 

 

 

 

 

 

dobrahrana.hr

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *