Kako onemogućiti da Facebook dijeli vaše lične podatke?

podijeli

Facebook-privatnost

 

 

 

Vođenje računa oko naše sigurnosti dok smo na internetu je možda iritantno, ali je itekako nužno i potrebno. Gubljenje kao i krađe podataka danas se događaju puno češće nego što je to bio slučaj prije deset i više godina. Razlog toga je i taj što danas korisnici sve više koriste društvene mreže.

Na društvenim mrežama danas možete ostaviti što god poželite: od poruka, objava, do videa, fotografija i osobnih podataka, kao što su brojevi mobitela, adresa elektroničke pošte ili adresa gdje živite. Sve ove informacije vas čine vidljivijima, ne samo za vaše prijatelje i poslovne kolege već i za one kojima ne želite baš biti vidljivi.

Posljednja stvar koja se dogodila u vezi Facebooka nije prva, a vrlo je vjerojatno kako to neće biti niti posljednja takva zloupotreba podataka. S obzirom na tone gigabajta podataka koje danas postoje na internetu, nije neobično da se te informacije zloupotrebljavaju i koriste u svrhe u koje se ne bi trebali koristiti.

Facebook je naravno bio šokiran nakon najnovijeg skandala jer se navodno nije očekivalo da će se dogoditi sve ono što se dogodilo. Pustimo sada društvene mreže i Facebook na stranu. Kakve veze mi kao obični korisnici imamo veze sa svime time? I još bolje pitanje – možemo li se mi kao obični korisnici nekako zaštititi od takvih i sličnih zloupotreba naših podataka?

Odgovor na ova i još neka pitanja pokušati ćemo dati u nastavku članka gdje ćemo isto tako napisati i načine, odnosno metode kako onemogućiti da Facebook dijeli vaše osobne podatke.

 

 

 

privatnost na facebooku

Onemogućivanje Facebooka u dijeljenju vaših osobnih podataka

Onemogućiti Facebook da dijeli vaše osobne podatke se može učiniti na jednostavan način, s time da je ova metoda podijeljena u nekoliko koraka. Svaki korak ćemo detaljno objasniti kako ne bi bilo problema i nedoumica prilikom namiještanja ovih opcija.

Prvi korak koji biste trebali učiniti jest da odete pod postavke aplikacije (ili App Settings) ili da jednostavno odete pod Settings – Apps. Ako koristite pametni telefon, kliknite na tri vertikalne crte koje se nalaze u gornjem, desnom kutu zaslona – Settings – Account Settings – Apps.

 

 

fb privatnost

 

 

Drugi korak po redu jest da unutar postavki aplikacije odete pod Logged in with Facebook i da kliknete na ”Show All”. Nakon što to učinite vidjeti ćete (ili biste trebali moći vidjeti) popis svih onih aplikacija, svih internetskih stranica i svih igara preko kojih ste se ulogirali u svoj Facebook korisnički račun u povijesti korištenja svog Facebook korisničkog računa. Sve te internetske stranice, igre i ostale stvari kojima ste se ulogiravali u svoj Facebook račun i u kojima ste još uvijek ulogirani će vam biti prikazane. Neki korisnici su rekli kako je njihov popis brojao i do 150 unosa (stranica, igara i sličnoga).

Idite pokazivačem miša iznad svakog unosa kojeg želite poništiti i samo kliknite na X kako biste maknuli taj unos. Ako se budete htjeli kasnije ulogirati u tu istu igru, aplikaciju ili stranicu koristeći vaše kredencijale to ćete trebati učiniti zasebno.

 

 

Treći korak uključuje opciju uz pomoć koje možete vi kao korisnik mijenjati postavke za svaku pojedinu aplikaciju preko koje ste ulogirani u Facebook. Na primjer, aplikaciju možete promijeniti na način da vidjivost bude promijenjena sa ”javno” na to da ona bude vidljiva samo vašim bliskim prijateljima ili pak samo vama kao korisniku. Idite iznad svake pojedine aplikacije mišem i kliknite na ikonicu olovke pored mjesta gdjepiše ”Edit Settings” kako biste promijenili postavke.

 

 

Četvrti korak po redu se odnosi na isključivanje ili onemogućivanje aplikacija na mobilnim uređajima. Ako koristite pametni telefon, dok se još uvijek nalazite u dijelu ”Apps” kliknite na dio pod nazivom ”Logged in with Facebook” i pokazati će vam se isti popis, odnosno vidjeti ćete popis aplikacija koje su podijeljene na aplikacije koje su javne i aplikacije koje dijelite samo s prijateljima. Kliknite na svaku od njih kako biste preraspodijelili i reorganizirali način dijeljenja ili jednostavno listajte prema dolje kako biste odznačili aplikaciju (što je u stvari ista stvar kao i onemogućivanje ili editiranje aplikacije).

Nakon toga, ako želite zaist onemogućiti da Facebook dijeli puno informacija, evo kako to možete učiniti: ako koristite desktop računalo, listajte prema dolje dok ne dođete do kvadratića pored kojeg stoji ”Apps, Websites and Plugins”. Kliknite na Edit tipku nakon ćega bi vam trebao iskočiti novi prozor.

 

 

fb privacy

 

 

Ovo se može činiti kao drastična mjera ali ako kliknete na Disable Platform tipku Facebook se više neće povezivati na stranice trećih strana i neće više na njih slati vaše osobne podatke. Negativna strana ovoga jest da se vi kao korisnik više nećete moći ulogiravati u stranice ili igre koristeći Facebook. Nadalje, nećete moći raditi nikakve personalizacije i biti ćete izlogirani iz svih onih aplikacija u koje ste nekoć bili ulogirani preko Facebooka.

Malo ograničenija opcija je ona koja omogućuje kontroliranje samo onih podataka o vama kao korisniku kojima se može ostvariti pristup i koji se mogu dijeliti. Kliknite na Edit opciju koja se nalazi unutar Apps Others Use kako biste ostvarili kontrolu nad ovim podacima.

Malo je zastrašujuće ali bilo koji osobni podatak koji u vezi vas postoji na Facebooku bi mogao biti iskorišten i od strane vaših prijatelja i poznanika. Oni bi te podatke mogli koristiti ako bi ostvarili pristup ”third-party” aplikacijama i internetskim stranicama. Na ovome zaslonu možete ograničiti sve ono što u vezi vas može biti iskorišteno od strane drugih korisnika. To ćete učiniti na način da odznačite sve one predmete za koje ne biste željeli da budu podijeljeni. Kliknite na opciju Save kako biste spremili promjene.

 

 

Facebook Data Policy

 

 

Želite li znati sve planove koje Facebook ima u vezi vaših osobnih podataka? To bi možda bilo moguće ako bismo mogli pogledati u glavu Marka Zuckerberga. Ipak, s obzirom da to ne možemo učiniti, ono što možemo učiniti jest pročitati Facebook Data Policy ili politiku korištenja Facebook podataka. Ondje možete vidjeti sve ono što Facebook javno planira učiniti sa svim podacima svih svojih korisnika, kao i sa onim podacima koje prikuplja putem različitih likeova ili komentara, bez obzira na to je li osoba koja je ostavila like ili komentar korisnik ili nije.

Osobni podaci vas kao korisnika su jako važni, stoga ne čudi podatak da se svake godine sakupi ogromna gomila novih podataka, kako na društvenim mrežama, tako na internetu općenito. Iz tog razloga ne bi bilo loše pripaziti na to tko sve ima pristup vašim podacima i ako je to ikako moguće – ograničiti pristup onima koji na to ne bi trebali imati pravo.

 

 

 

 

 

 

pcchip.hr

Piše: Z.K.

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *