G6 Mašina iz LG-a

podijeli

LG G6 je novi pokušaj velikog brenda da svojim najnovijim flagship modelom ‘prodrma’ tržište. Iako je tvrtka poznata po tome što je u posljednjih nekoliko godina proizvela nekoliko poprilično dobrih flagshipova, istina je takva da niti jedan od njih još uvijek nije osvojio srca ogromnog broja kupaca – barem ne na način i u ‘količini’ u kojoj su se nadali iz LG-a.

Prošlogodišnji model, LG G5 je unio novinu u pogledu modularnog načina, no i taj model se ‘mučio’ u namjeri da dopre izvan onog ograničenog broja vjernih kupaca koji već standardno kupuju LG uređaje. LG V20 je bio puno bliži u tome da osvoji velik broj korisnika, ipak to je još uvijek daleko od onoga što je LG priželjkivao.
Može li LG G6 biti ‘taj’ model, model koji će katapultirati tvrtku u središte pozornosti? Na to pitanje će odgovor dati vrijeme. Ipak, ne možemo a da ne kažemo da nam se čini kako je LG G6 veliki iskorak u odnosu na ono što je bili započeto prošle godine.

LG G6 je još uvijek odlučio zadržati neke elemente od prošlogodišnjeg modela. Ovo se pogotovo može vidjeti kod primarne kamere i smještaja senzora otiska prsta. No, treba naglasiti i to da se tvrtka potrudila uvesti neke novine u pogledu dizajna.
Najveća novina ovdje se odnosi na korištenje novih materijala u proizvodnji cijelog mobitela. Ono što je isto tako vidljivo kod LG G6 jest da se sa G6-icom tvrtka željela maknuti od modularnog dizajna.
Čini se da se sa ‘šesticom’ tvrtka želi odmaknuti od implementiranja grandioznih ideja i da se umjesto toga želi skoncentrirati na redefiniranje onoga što već znaju i imaju. Specifično kod G6 može se vidjeti da je tvrtka poprilično pažnje posvetila zvučnom i slikovnom prikazu i kvaliteti nego nekim inovacijama, kao što je bio slučaj kod G5-ice.

 

LG G6: Dizajn

Prvi mobitel koji je korisnike upoznao sa dosta novina u vezi dizajna jest LG G5, pogotovo u odnosu na svog prethodnika G4. G5-icom je uvedena promjena u vezi korištenja i smještaja tipki na mobitelu kao i ideja pomične baterije koja se nalazila na dnu mobitela.
Uz to trebamo se sjetiti i mogućnosti dodavanja modula, koja se je polovično svidjela korisnicima. Dolaskom LG V20, unatoč tome što je na prvi pogled sve manje-više izgledalo isto kao i kod G5, mobitel je ipak imao neke važne preinake u dizajnu: modularan način je maknut, dok je baterija ‘promijenila poziciju’.
A G6? Što je to što G6-ica zadržava od svojih prethodnika, a što je to novo što će ovaj uređaj donijeti?

Prva novina koja je prisutna kod G6 jest senzor otiska prstiju koji je smješten na sredini uređaja. Pomična baterija kao i modularan način rada više nisu prisutni, dok je kod zaslona novina takva što je kod G6 prisutan omjer 18:9.
Materijal od kojeg je mobitel izrađen je isto tako drugačiji, tako da što se tiče kvalitete izrade, LG G6 sve više podsjeća na Samsung i HTC.
Ako ćemo suditi po dizajnu, treba reći da G6 izgleda poprilično privlačno; u dosta toga izgleda jako slično onome što smo mogli vidjeti kod HTC-a, Samsunga i Honora, što znači da će novi LG u pogledu dizajna biti vrijedan  pohvale.

 

Još jedna dobra stvar kod novina u vezi dizajna G6-ice jest ta što se prelaskom na metal/staklo omogućavaju implementacije novih mogućnosti i sposobnosti koje uređaj prije nije mogao imati, kao što je vodootpornost i bežično punjenje. Još jedna dobra stvar kod LG G6 jest ta što će i ovaj uređaj imati ‘dobru, staru’ utičnicu od 3.5 mm za slušalice.

 

 

 

LG G6: Specifikacije i mogućnosti
Da budemo iskreni – i nismo pretjerano oduševljeni specifikacijama LG G6-ice. Ne radi se o tome da mobitel nema dobre specifikacije. Stvar je u tome što se radi da i G6 u pogledu specifikacija ima manje-više sve ono što smo vidjeli kod velike većine flagsipova u posljednjih nekoliko mjeseci, a to znači ‘klasiku’: Qualcommov Snapdragon 821, 4 GB radne memorije i 32 GB unutarnje memorije za pohranu.

I nismo očekivali ništa bolje od Snapdragona 821, pogotovo iz razloga što će Galaxy S8 biti prvi pametni telefon koji će u sebi imati najnoviji Snapdragon 835. Ipak, ako uzmemo u obzir da neki drugi flagshipovi koji se isto tako žele nametnuti sada već ‘guraju’ ka 8 GB radne memorije, ako pogledamo G6 lako ćemo zaključiti da je za jedan flagship koji želi ‘osvojiti tržište’ 4 GB malo premalo.

No, ako zaronimo malo dublje, možemo vidjeti da i nije baš sve tako crno, pogotovo u pogledu prikaza slike (18:9 omjer). Od ostalih poboljšanja tu su i poboljšana kvaliteta zvuka i kamere.

Ako se usredotočimo na prikaz slike, 18:9 omjer je stvarno velika promjena koja će korisnicima omogućiti puno šire polje gledanja nego što je to bio slučaj prije.

 

LG G6: Kamera
Kada govorimo o kamerama treba reći da G6 nastavlja tvrtkin pristup sa dvostrukim lećama, no sa nekoliko izmjena. Prva izmjena jest ta da su sada obje kamere koje se nalaze iza ‘glavne’ kamere sa identičnom rezolucijom od 13 MP, identičnim senzorima i kutovima gledanja od 125 stupnjeva.

                          

Za one koji se pitaju zbog čega nema OIS-a važno je napomenuti da se umjesto OIS-a koristi softverska stabilizacija. Selfie kamera je od 5 megapixela sa kutom gledanja od 100 stupnjeva.
Osim toga LG G6 će implementirati i Hi-Fi Quad DAC, no postoji jedna ”kvaka”:  verzije sa ovom mogućnošću će biti dostupne samo u nekim dijelovima svijeta, dok SAD, kao ni Europska Unija neće imati ovakve modele. No i bez Quad DAC-a očekujemo značajna poboljšanja u kvaliteti zvuka.

 

LG G6: Baterija
Kada govorimo o bateriji, treba reći da će LG G imati bateriju koja se neće moći izvaditi od strane korisnika i koja će biti od 3300 mAh. Koliko će baterija trajati ne možemo znati sve dok ne budemo koristili sam uređaj.
Dobra stvar u vezi baterije jest ta što ona podržava i bežično i brzo punjenje, što nam sugerira da bi se baterija trebala brzo napuniti. Jedna važna stavka kod bežične potpore jest da da će G6 modeli sa bežičnim punjenjem, opet nažalost biti dostupni samo u SAD-u.

 

LG G6: Operativni sustav
G6-ica će na sebi imati najnoviji Androidov Nougat kao i najnoviju inačicu LG-jevog UI-ja. Nadograđeni pod-operativni sustav uključuje novi ‘look’ sa življim bojama, što samo po sebi izgleda kao veliko osvježenje i zaista se radi o nadogradnji u odnosu na UI sa G5-ice.
Osim toga G6 će imati i Google Assistant. Da, LG G6 će biti prvi ‘ne-Pixel’ uređaj koji će u sebi imati punu podršku za                                                                                         Google Assistant- nešto što definitivno pozdravljamo.

Hoće li LG G6 napokon uspjeti osvojiti tržište na način na koji tvrtka to priželjkuje ili ćemo na to morati još čekati – saznajte u našim idućim člancima.

                     

LG G6 Specifikacije uređaja:
Zaslon: 5.7 inčni 18:9 QHD + Full Vision IPS LCD, sa 1440p i gustoćom točkica od 564 ppi
Procesor i grafička kartica: Snapdragon 821 četverojezgreni, Adreno 530
Radna memorija: 4 GB LPDDR4
Memorija: 32 ili 64 GB + microSD do 2 TB
Kamere: primarna sa dvije leće od 13 MP, f/2.4 i f/1.8, OIS 2.0, sekundarna od 5 MP sa f/2.2 i veličinom pixela od 1.12µm
Baterija: nepomična od 3300 mAh (podrška za Quick Charge 3.0 te Qi i PMA bežično punjenje)
Otporan na vodu prema IP68 standardu
Operativni sustav: Android Marshmallow 7.0, UX 6.0
Dimenzije: 148.9 x 71.9 x 7.9 mm, 163 grama

Cijena oko 500€

 

 

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *