Zaštita od sunca – kokos, badem,maslina …. !

podijeli

Svi koji su svjesni opasnosti od predugog izlaganja suncu, a ipak ne žele utrljavati u kožu potencijalno štetne supstance imaju odlične alternative: prirodna ulja za sunčanje.

Većina hladno cijeđenih ulja iz običnog povrća,koštunjavog voća i sjemenki može filtrirati jake sunčeve zrake i spriječiti njihov štetan učinak na kožu, tako da možete provoditi više vremena napolju a da pritom ne upotrijebite kreme za sunčanje. Prirodna ulja za sunčanje također sadrže moćne supstance koje štite kožu od oštećenja na ćelijskom nivou, što je dodatni pozitivan faktor u odnosu na kreme za sunčanje.

Povezana slika

Ulje od sjemena mrkve

Ovo bogato ulje pruža takvu zaštitu koži da se može takmičiti sa najboljim komercijalnim kremama za sunčanje. Ulje od sjemena mrkve je jake koncentracije i može se miješati sa nekim drugim baznim uljem kako biste napravili veoma efikasan prorodni losion za sunčanje. Prirodni losioni za sunčanje koji sadrže ulje sjemena mrkve imaju zaštitni faktor 38-40. Ovo je ulje i bogat izvor antioksidansa beta karotena koji mu daje ( kao i mrkvi ) narančastu boju.

Pokazalo se da ovaj moćan prirodni sastojak ima mnogo pozitivnih djelovanja na zdravlje, uključujući i prevenciju određenih vrsta raka i ojačava imuni sistem. Pošto je utvrđeno da djeluje odlično protiv oštećenja UV zracima, beta karoten se naširoko koristi u industriji kozmetičkih proizvoda za kožu.

Povezana slika

Maslinovo ulje za sunčanje

Tamno zeleno-žute boje, hladno cijeđeno maslinovo ulje je poznato po tome da je odlična zaštita od sunca i pruža umjerenu zaštitu od UV zraka. Njegov zaštitni faktor je 8.

Maslinovo ulje također sadrži vrstu antioksidanasa poznatih kao polifenoli koji izvrsno djeluju na zdravlje kada se konzumira u ishrani. Kada se nanosi na kožu, ti polifenoli pomažu u sprečavanju starenja kože i oštećenja zbog zagađenja, što uključuje sprečavanje pojave bora i sitnih linija.

Slikovni rezultat za kokosovo ulje za sunčanje

 

Kokosovo ulje za sunčanje

Jeftino, svuda dostupno i slatkog mirisa, kokosovo ulje se često koristi u industriji preparata za njegu kože, ali je i tradicionalni lijek za kožu kod mnogih naroda širom svijeta. Ako ga nanesete kada izlazite na sunce, umjereno štiti od sunčevih zraka te ovo ulje ima zaštitni faktor 8.

Kokosovo ulje je izvrstan hidratant i poznato je po tome da koži daje zdrav i lijep sjaj, kao i svilenkastu meku teksturu zahvaljujući tome što je bogato masnim kiselinama srednjeg lanca koje prodiru duboko u kožu i održavaju je vlažnom.

Slikovni rezultat za ulje od maline  za sunčanje

Ulje od sjemena maline

Ulje koje se lako apsorbira u kožu i poboljšava njeno stanje, crveno ulje od sjemenke maline je vjerovatno najpotpunije prirodno ulje kad je u pitanju zaštita od sunca.

Kako ima zaštitni faktor 25-50, štiti kožu ne samo od UVA i UVB zraka, već i od UVC zraka. Iz ovog razloga , crveno ulje maline je čest sastojak komercijalnih krema za sunčanje. Međutim, crveno ulje sjemena maline pruža mnogo više od zaštite kože kada ga koristite za vanjsku upotrebu ; u ogromnoj mjeri poboljšava zdravlje i kvalitet kože. Razlog tome je velika količina omega -3 i omega-6 masnih kiselina koje ovo ulje sadrži, kao i vitamina A i E. Crveno ulje maline se koristi kao prirodni hidratant, a navodno je efikasno i u uklanjanju teških oštećenja kože poput ožiljaka i strija.

Slikovni rezultat za bademovo ulje od za sunčanje

Bademovo ulje

Zlatno ulje ovog ukusnog koštunjavog voća lako možete naći. Ono se često koristi, a dobra je prirodna zaštita za kožu. Nivo zaštite od sunca koje pruža bademovo ulje je 6, što je u rangu većine standardnih krema i losiona za sunčanje.

Bademovo ulje je takođe bogato vitaminom E, koji podmlađuje kožu i djeluje kao antioksidant i tako štiti ćelije i membrane kože.

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *