Već neko vrijeme priča se da bi HTC mogao na prodaju, a sad je sve izglednije da će ih kupiti Google

podijeli

 

Prema pisanju tajvanskog portala Commercial Times, Google je u završnim fazama pregovora oko kupnje cijelog ili dijela HTC-a za proizvodnju mobitela. Ova vijest stiže nakon nagađanja koja su se pojavila kolovozu, kada se pričalo da HTC ide na prodaju. Još nije poznato za koji iznos bi Google mogao kupiti HTC, ali ni kad bi se razgovori mogli finalizirati.

HTC je nekoć bio jedan od popularnijih proizvođača smartphoneova, no u posljednjih četiri do pet godina zabilježili su ozbiljan pad prodaje i zadovoljstva kupaca. Nekoć su proizvodili i mobitele za druge brendove, poput na našem tržištu zastupljenog T-mobile MDA modela, koji je na drugim tržištima poznatiji pod nazivom QTEK.

Suradnja koja traje od prvog dana Androida

HTC i Google su u prošlosti već surađivali. HTC je, inače, jedan od većih svjetskih OEM proizvođača, što znači da i proizvode smartphoneove za druge proizvođače. Čak je i prvi ikad predstavljeni mobitel s Googleovim Android operativnim sustavom, kod nas poznat pod imenom T-mobile G1, nastao u suradnji s HTC-om. Prvi iz Nexus linije, Nexus One i prvi Google Pixel modeli, također su HTC-ovi proizvod.

Stoga, ova kupnja HTC-a čini se sasvim logičnom. U prošlosti, Google je kupio još jednog posrnulog proizvođača, Motorolu. Nakon nešto više od dvije godine, kada su je izvukli iz problema, prodali su Motorolu Lenovu, no za gotovo 10 milijardi dolara manje. Od Motorole su pak zadržali patentna prava, što im je i bio glavni motiv kupnje.

Mogli bi napraviti isto što su za Motorolu

Kupnja HTC-a bi za Google bi mogla biti jako dobra. NJihov glavni konkurent, Apple, već godinama nudi zavidnu brzinu rada i stabilnost, koja proizlazi iz toga što Apple proizvodi hardver i softver za svoje mobitele. Istim pristupom, Google bi im mogao parirati. Sličan koncept već imaju, s Google Pixel linijom koju proizvodi HTC, ali su ga imali i u prošlosti s minulom Nexus serijom gdje su surađivali i s drugim proizvođačima.

Dovoljno se prisjetiti Motorole Moto X, modela koji je bio prava renesansa za Motorolu. Google je time ponudio relativno jeftin mobitel, dobrih performansi i još boljeg softvera. U Americi je bilo moguće čak i sam birati kombinacije boja za mobitel, što ga je činilo jedinstvenim. Sličnim pristupom, Google bi sada mogao oživjeti pomalo dosadni HTC.

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *