OVO JE LISTA NAJSTRESNIJIH I NAJOPUŠTENIJIH GRADOVA NA SVETU

podijeli

OVO JE LISTA NAJSTRESNIJIH GRADOVA NA SVETU: Evo na kom je mestu Beograd

 

BEOGRAD – Teško je pronaći idealnu ravnotežu između stresnog života i uživanja u velikim gradovima, ali u nekim delovima sveta to može da bude teže/lakše nego u drugim.

 

Prateći niz faktora o tome šta izaziva stres i negativno utiče na mentalno zdravlje ljudi (nezaposlenost, javni dug, gužve u saobraćaju, kvalitet javnog prevoza, bezbednost, zagađenost, broj sunčanih dana…) sajt Zipjet sastavio je listu najstresnijih i najopuštenijih gradova na svetu.

foto: AP

Bagdad

 

Ne iznenađuje činjenica da je Bagdad u Iraku najstresniji grad za život na celom svetu, a u stopu ga prati Kabul u Avganistanu. Nova istraživanja obuhvatila su merenja nivoa stresa i anksioznosti u 500 gradova širom sveta.

 

Kao parametri uzeti su stres zbog nezaposlenosti, dugova, percepcije bezbednosti, kao i nivoi fizičkog i psihičkog zdravlja.

foto: AP

Manila

 

Kao najmanje stresni gradovi na samom vrhu liste nalaze se Štutgart, Luksemburg, Hanover, Bern i Minhen. Ono što je zanimljivo jeste da se u prvih 25 na listi najmanje stresnih gradova nalazi samo jedan grad u Americi i to Sijetl na 12. mestu.

foto: AP

Bagdad

 

Najgore rangirani ili najstresniji gradovi na zemlji su takvi zbog nedostatka zelenih površina, lošeg javnog prevoza i psihičkog zdravlja, sa velikim zagađenjem. Najviše gradova na listi broji Nemačka koja je uložila u sve ovo i izbegla loš plasman.

 

Najstresniji gradovi na svetu su Kairo, Dakar, Lagos, Kabul i Bagdad. Oni su najgore plasirani zbog percepcije sigurnosti, ali i lošeg mentalnog zdravlja.

foto: AP

Štutgart

 

foto: Dado Đilas

Najstresniji gradovi:

1. Bagdad
2. Kabul
3. Lagos
4. Dakar
5. Kairo
6. Teheran
7. Daka
8. Karači
9. Nju Delhi
10. Manila

 

Najopušteniji gradovi:

1. Štutgart
2. Luksemburg
3. Hanover
4. Bern
5. Minhen
6. Bordo
7. Edinburg
8. Sidnej
9. Grac
10. Hamburg

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *