Google je tek počeo prodavati svoj novi mobitel i već ima hrpu problema, evo popisa najvećih

podijeli

oogle je početkom mjeseca na svojoj hardverskoj konferenciji predstavio gomilu novih uređaja, među kojima su dva nova mobitela za ovu godinu. Predstavljen je manji i pomalo nezanimljiv Pixel 2 koji nosi 5-inčni Full HD ekran, koji za njih izrađuje HTC. Drugi, mnogo zanimljiviji model, Pixel 2 XL, ima izduženi ekran tipičan za većinu flagship modela ove godine, no s par zanimljivih karakteristika poput prednjih stereo zvučnika. Proizvodnju većeg modela preuzeo je LG, hardverski partner s kojim je Google prošle godine potpisao dvogodišnji ugovor za proizvodnju.

 

Sredinom godine Google je odlučio investirati u LG-jevu tvornicu za proizvodnju OLED ekrana. Baš kao i Apple, koji je uložio 2,7 milijardi dolara kako bi LG proširio svoje kapacitete i smanjio Appleovu ovisnost o Samsungu. Naime, najveći svjetski proizvođač OLED ekrana – ili AMOLED prema njihovoj nomenklaturi – upravo je Samsung, koji drži oko 95 posto tržišta. Ali, Samsung je pri kraju svojih kapaciteta u proizvodnji tih ekrana, stoga je investicija u drugog igrača sasvim logična. Apple, naime, ove godine ima dovoljnu količinu AMOLED zaslona samo za jedan svoj model, iPhone X, ali u sljedećim godinama cijelu svoju paletu pametnih telefona žele prebaciti na OLED tehnologiju, umjesto LCD-a kakav imaju iPhone 8 i 8 Plus.

Sve više otkaza narudžbi

Međutim, iako LG proizvodi neke od najboljih ekranskih panela za televizore, čini se da im proizvodnja ekrana za mobitele ne ide najbolje. Ekran Pixela 2 XL ima nekoliko problema, među kojima su iskrivljavanje boja, loš kontrast boja i zrnati prikaz. Na Redditu i XDA Developers forumu, mnogi korisnici su u više threadova izrazili nezadovoljstvo. Korisnici najčešće komentiraju da su Googleu čak bili spremni oprostiti izostanak utora za slušalice, no da su problemi s ekranom jednostavno neoprostivi. Čak ni prednji stereo zvučnici im nisu dovoljan argument da zadrže svoju prednarudžbu.

S obzirom na cijenu od gotovo 1000 eura, mnogi korisnici sada tvrde da će ili pričekati sljedeću proizvodnu seriju u kojoj će se možda riješiti ovi problemi, ili pak odlučiti uštedjeti nešto novaca i kupiti neki od drugih ovogodišnjih flagshipova. Google još uvijek ne navodi koliki je točan broj otkazivanja narudžbi, no obzirom na nedavne probleme, broj otkazivanja sigurno nije nezmijetan

 

1. Plavičast odsjaj

Budući da je ekran glavni medij preko kojeg imamo interakciju s mobitelom, njegove karakteristike su vrlo bitne. No većina korisnika koji imaju Pixel 2 XL žali se na iskrivljavanje boja kada se ekran gleda pod određenim kutem, zbog čega se vidi plavičasti odsjaj. Iako iskrivljavanje boja nije rijetka pojava, u slučaju Pixela 2 XL problem je puno izraženiji i razočaravajuć za mobitel koji stoji gotovo 1000 eura.

 

2. Slab kontrast boja

Problem s manjim kontrastom boja je najočitiji u usporedbi s drugim telefonima, primjerice Samsungovim modelima, koji ne moraju ni biti noviji poput S8. Naime, razlike se vide i kad ga uspoređujete sa starijim modelima poput S6. Google za taj problem krivi standard sRGB, koji bi trebao dati vjernije boje, ali korisnici jednostavno nisu navikli na njega. Google unutar postavki nudi i Vidid način prikaza boja koji malo podiže kontrast, a obećali su i da će izdati softversku zakrpu kojom će poboljšati prikaz boja.

3. Zrnati prikaz

Korisnici se žale i na zrnati prikaz boja, iskrivljavanje prikaza na rubovima ekrana te prenaglašeno osvjetljenje na rubovima ekrana, kao da se radi o LCD panelu niže kvalitete. Smanjivanjem razine osvjetljenja, slika na ekranu podsjeća na efekt kada se digitalnim fotoaparatom bez blica slika u nekom mračnom okruženju. Problem je navodno vidljiv samo na razinama osvjetljenja ispod 15-20 posto, no drugi korisnici tvrde da se isto može vidjeti i na nekom statičnom prikazu u jednoj boji, primjerice postavkama uređaja gdje je pozadina kompletno bijela.

4. Zapečeni prikaz

Dosad navedeni problemi s ekranom su vrlo loši, no zapečeni prikaz je još gori. Radi se o problemu kada se na ekranu konstatno prikazuje jedan prikaz, primjerice navigacijska traka na dnu, pa se pikseli ekrana, takoreći, naviknu na taj prikaz. Kada se navigacijska traka ukloni, primjerice na pregledavanju videa u punom zaslonu, mogu se primijetiti zaostali tragovi navigacijske trake. Taj problem je bio vrlo čest na starijim CRT ekranima na kompjuterima starijim od ovog milenija, no u današnje doba relativno je rijedak. Zapečenje na OLED ekranima je češće nego na LCD panelima, no problematično je što se pojavilo samo tjedan dana nakon što su vlasnici počeli koristiti Pixel 2 XL.

Slično se događalo u prošlosti, posebno sa starijim mobitelima s AMOLED ekranima. Kao glavni primjer iz prošlosti može se navesti Samsungov Galaxy S2, čija je ekranska tehnologija mnogo starija, no taj bi model imao problema s ekranom nakon samo par mjeseci korištenja. Google pak kaže da su ekransku tehnologiju na svojim ovogodišnjim modelima rigorozno testirali, što je pomalo čudno s obzirom na to da ovaj problem nisu primijetili. Vjerojatnije je da su problem primijetili na vrijeme, no zbog ugovora s LG-jem nisu uspjeli promijeniti dobavljača panela.

 

5. Problem u izradi

Problemi s ekranom se možda s vremenom i riješe u drugim proizvodnim serijama, no konstrukcijski, teško da će išta promijeniti. YouTuber JerryRigEverything, poznat po provođenju torture nad mobitelima kako bi testirao njihovu izdržljivost, pronašao je konstrukcijsku grešku kod manjeg Pixela 2. Zaključio je da je mobitel zaista izrađen od aluminija, no da je površina presvučena mekanim materijalom koji bi trebao povećati trenje u ruci, čime bi mobitel sigurnije ležao u dlanu. Senzor otiska prsta je također lakiran sličnim materijalom, no ako se slučajno senzor ogrebe ne može više prepoznati otisak prsta.

Međutim, veći problem je što se mobitel može iskriviti s obje ruke, bez previše napora. Slično bi se moglo desiti ako se mobitel nosi u džepu uskih hlača kada se sjedne. Od jednakog problema je patio i Appleov iPhone 6, zbog kojeg je i nastala afera “bendgate”. Apple je, međutim, ispravio problem s iPhoneom 6s, no Google nije ništa naučio od problema svojeg glavnog konkurenta. Sa stražnje strane, malo više od sredine mobitela, nalazi se plastični umetak koji navodno propušta antenske signale. Problem s njegovim pozicioniranjem je što praktički stvara slabu točku na kojoj se aluminijski dijelovi kućišta mogu odvojiti. Pixel 2 pritom gotovo da pukne na dva dijela, pri čemu se i stvaraju pukotine na kućištu. Nakon toga Pixel 2 prestaje biti vodootporan, jer se stvaraju otvori putem kojih voda može doći do komponenti mobitela.

 

6. Zelena crta posred ekrana

YouTuber Kelly McWilliams primijetio je još jedan pomalo neobičan problem: kod pritiska na ekran ponekad se pojavi vertikalna zelena crta. Problem se javlja kada se ekran dodirne normalnom jačinom pritiska na jednom mjestu.

Iako je zasad jedini koji je to primijetio i objavio to na YouTubeu, na komentarima na Redditu par korisnika prijavilo je istu stvar. Problem su prijavili Googleu, koji se obvezao poslati im zamjenske uređaje, no još uvijek nije jasno radi li se o softverskoj ili hardverskoj grešci.

 

7. Čudni zvukovi

Velik broj korisnika se počeo žaliti na čudne zvukove klikanja, te ton visoke frekvencije kada se koristi mobitel. Članovi XDA Developers foruma i Pixel User Communityja pišu da kada je god mobitel otključan, da se može primijetiti lagani zvuk klikanja otprilike svake sekunde, kao kod ručnog sata. Problem se ne javlja kada je ekran isključen, a zvuk je relativno tih, tako da ga se može čuti samo u tišim okolinama.

Tokom poziva, konstantno se čuje ton visoke frekvencije, koji zvuči poput interferencija u signalu. Gašenje i ponovno paljenje mobitela, uključivanje zrakoplovnog načina i slični postupci nemaju nikakav efekt. Međutim, neki korisnici pišu da se isključivanjem NFC-a ponekad ukloni problem. Googleovi moderatori s Pixel User Communityja su savjetovali korisnicima da ako uoče problem, da se jave korisničkoj službi kako bi dobili zamjenski mobitel.

 

izvor: telegram.hr

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *