Zašto su Ariel, Nutella, Coca-Cola, kozmetika… lošiji kod nas nego u Austriji ili Njemačkoj a pri tome i mnogo SKUPLJI?

podijeli

Imaju li Njemačka Nutella i ona koja je namjenjena nama  različite okuse? Pere li njemački prašak za rublje bolje od onog namijenjenog našem tržištu?

 

 O dvostrukim standardima kvalitete određenih proizvoda, ovisno o tome na koje se tržište plasiraju, govori se već godinama.

DRASTIČNE RAZLIKE

 Istraživanje je pokazalo primjerice da u sokovima (Sprite, Coca-Cola, Fanta itd) u njemačkim supermarketima zaslađena samo šećerom dok je ista boca u našim supermarketima zaslađena fruktoznim i glukoznim sirupom  ( vrlo nezdravim šećerima) i  još nekim dodanim šećerima. Usto je naš Sprite i mnogo skuplji..

Riblji štapići na istočnom europskom tržištu imali su sedam posto manje ribljeg mesa od onih u trgovinama na zapadu Europe. Pritom ih proizvodi ista danska tvornica.

Nutella u našim supermarketima je ona koja ne klasu niže, sastav je isti ali su sirovine znatno lošije kvalitete pa je samim tim i sam proizvod mnogo nekvaliteniji ali ipak mnogo skuplji nego u njemačkim, francuskim ili austrijskim supermarketima..

To pitanje pokrenula je ovih dana i Slovačka pri Vijeću Europske unije. Naime, centralne i istočne europske zemlje žele da veliki proizvođači hrane i supermarketi prestanu prodavati lošije verzije popularnih brendova u bivšim komunističkim državama.

Smatra se velikom diskriminacijom..

 

Još 2002. godine napravljen je test..  U Beču su kupili deterdžente Ariel i Persil za pranje bijelog i šarenog rublja. Usporedili su istoimene deterdžente kupljene u našim marketima i uočili značajnu razliku u kvalitetu i samom sastavu.. Ponavljamo cijena je također mnogo različita u zapadnim zemljama je mnogo jeftinije kupiti što je nelogično s obzirom na standard država i same kvalitete proizvoda..

Zaključak je jasan – deterdžent Ariel u našim marketima ipak nije jednake kvalitete kao onaj koji se prodaje u zapadnoeuropskim zemljama i pri tome je mnogo skuplji.

NIŠTA SE NE PODUZIMA

IMCO, Odbor Europskog parlamenta za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, napokon je prihvatio da postoje dvostruki standardi, i to ne samo za prehrambene proizvode nego i za IT proizvode i opremu, automobile ALI IPAK NIŠTA SE PODUZIMA..

 

Prehrambeni proizvodi, tehnika, automobili, tekstil, kozmetika i još mnogo proizvoda koje proizvode zapadne zemlje su nama dostupni u najlošijoj kvaliteti dok mi njima šaljemo svoje najbolje što imamo..

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *