Osnivač Amazona je u samo jednom danu postao bogatiji za 12 milijardi dolara

podijeli

Amazon founder and CEO Jeff Bezos laughs as he talks to the media while touring the new Amazon Spheres during the grand opening at Amazon's Seattle headquarters in Seattle, Washington, U.S., January 29, 2018. REUTERS/Lindsey Wasson - RC1DD03FA240

 

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skočili oko 1 posto, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, posebice tehnoloških, pa su visoki prinosi na američke obveznice pali u drugi plan.

Dow Jones ojačao je 238 bodova ili 0,99 posto, na 24.322 boda, dok je S&P 500 porastao 1,04 posto, na 2.666 bodova, a Nasdaq indeks 1,64 posto, na 7.118 bodova.

Snažan rast tih indeksa zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija, posebice tehnoloških.

Među najvećim je dobitnicama bila dionica Facebooka, sa skokom cijene za više od 9 posto, nakon što je najveća svjetska društvena mreža izvijestila o rastu prihoda za 50 posto i još većem rastu dobiti.

Još više razloga za veselje imao je čelnik Amazona Jeff Bezos. Naime, cijena dionica njegove tvrtke porasla je 6,3 posto nakon što je tvrtka objavila rezultate koji su bili iznad procjena analitičara na Wall Streetu.

Amazon je tako u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvario porast prihoda od 43 posto, na 51 milijardu dolara, potaknut rastom internetske kupovine u SAD-u. Također, Amazon je više nego udvostručio neto dobit, a tijekom tri mjeseca do kraja ožujka porasla je na 1,6 milijardi dolara, sa 724 milijuna dolara u istom razdoblju prošle godine.

Zbog tog je rasta Bezos u samo jednom danu postao bogatiji za 12 milijardi dolara, a prema Bloombergovomindeksu milijardera sada ukupno vrijedi 134 milijarde dolara, čime je uvjerljivo najbogatiji čovjek na svijetu. Za usporedbu, cjelokupni BDP Hrvatske prošle je godine iznosio oko 53,5 milijardi dolara prema procjeni MMF-a.

Dobri poslovni rezultati potaknuli su i rast cijena dionica proizvođača čipova, kao što su Intel, AMD i Qualcomm, što je umanjilo zabrinutost ulagača u vezi slabosti potražnje za pametnim telefonima, što je danima pritiskalo tehnološki sektor.

Dosad je oko 45 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvješća, pri čemu ih je gotovo 80 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 23 u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije dva tjedna očekivali rast od 18,4 posto.

Nastavi li se tako, bit će to najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, podržan snažnim rastom globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

„Zarade kompanija su bolje nego što se očekivalo i zbog toga su trenutno u drugom planu geopolitičke napetosti u svijetu, kao što je mogući trgovinski rat”, kaže Channing Smith iz tvrtke Jackson Hole Capital Partners.

Poslovni rezultati kompanija zasjenili su i visoke prinose na američke državne obveznice koji rastu jer bi zbog jačanja inflacije, potaknutog rastom cijena nafte, američki Fed i druge središnje banke u svijetu mogle povećati kamatne stope.

Prinosi na 10-godišnje američke obveznice i jučer su se kretali oko 3 posto, najviše razine u četiri godine.

A to ne ide u prilog tržištima dionica jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi ulagači mogli dio svojih sredstava preusmjeriti iz dionica u obveznice.

„Trenutno se vodi rast u kojemu tržište pritišću visoki prinosi, geopolitičke napetosti i strahovanja od rasta inflacije, dok s druge strane tržište podržavaju najbolji poslovni rezultati kompanija u niz godina”, kaže Smith.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,57 posto, na 7.421 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,63 posto, na 12.500 bodova, a pariški CAC 0,74 posto, na 5.453 boda.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, posebice tehnoloških, dok na valutnim tržištima dolar i dalje jača.

 

 

 

 

 

jutarnji.hr

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *