KAKVO NAS VRIJEME ČEKA ZA VIKEND? Prvi puta ove godine izdan najviši, treći stepen opasnosti od nevremena za dijelove Hrvatske i Slovenije

podijeli

Umag, 260715.
Nocasnje nevrijeme zahvatilo je podrucje oko Umaga. Velikom brzinom zapuhao je orkanski vjetar te su ucestale mulje parale nebo, a kisa je osvjezila Umag.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX

 

 

Zasad nema na vidiku dugotrajnijeg stabilnijeg vremena u Hrvatskoj. Osim sparine, ponegdje i vrućine, pljuskova i grmljavine ne nedostaje. Bit će ih do kraja ovoga tjedna,a  vjerojatno i u sjedećem, javlja HRT.

Približavanje plitke ciklone i njezino premještanje preko Hrvatske donijelo je već jutros dodatnu destabilizaciju vremena. Kao što su to ukazivali prognostički modeli, grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je u jutarnjim satima istarski poluotok.

 

 

 

Tijekom dana raste mogućnost za grmljavinske pljuskove u središnjoj Hrvatskoj i gorju, a prema večeri u Slavoniji i Dalmaciji. Do tada će na većem dijelu Hrvatske prevladavati barem djelomice sunčano vrijeme. Posebno se nestabilno očekuje kasno navečer i u noći na subotu, piše portal Neverin.hr.

U unutrašnjosti će puhati slab do umjeren vjetar, na Jadranu umjereno jugo tijekom dana u okretanju na sjeverozapadnjak, najprije na sjevernom Jadranu. Temperature zraka od 26 do 30°C, u unutrašnjosti i do 33°C.

 

 

Prvi puta ove godine, izdan je treći, najviši stupanj opasnosti na opasne vremenske prilike za dijelove Hrvatske. Upozorenje se odnosi do subote u 6 sati. Treći stupanj označava vjerojatnost od 15% za pojavu vrlo ekstremnih vremenskih pojava u označenom području.

Treća razina izdana je za Sloveniju i sjevernu Hrvatsku prvenstveno zbog moguće velike tuče i olujnih udara vjetra uslijed grmljavinskih nevremena, piše ESTOFEX, jedan od najpoznatijih europskih centara za prognoziranje pojave i intenziteta grmljavinskih nevremena.

 

 

Za ostatak Hrvatske izdana je razina 2, koja daje nešto manju vjerojatnost ostvarenja prognoze iz razine 3, ali dodatno napominju da se očekuju veće količine kiše u kraćem vremenskom razdoblju. Za područje Jadrana razina 2 izdana je i zbog mogućnost za tornado (pijavice).

Meteoalarm upozorava na lokalno izraženije pljuskove s grmljavinom koji će biti praćeni kratkotrajno pojačanim vjetrom, osobito u prvom dijelu dana. Moguće su pijavice i udari vjetra brzine veće od 55 km/h.

 

 

Podsjetimo, ekstremno nevrijeme jučer je poharalo područje Istre. Tijekom silovitog nevremena u ranim poslijepodnevnim satima zabilježeno je čak 4000 udara munja, uz konstantnu grmljavinu i sijevanje padala je jaka kiša, a povremeno je doletjelo i pokoje krupno zrno tuče, javlja Istramet. Pritom je najveće probleme izazivala enormna količina kiše koja je, kao što smo već javili, potopila komad Istarskog ipsilona na potezu od Višnjana do Baderne.

Kiša je i jutros obilno padala u brojnim istarskim mjestima, a kako piše Istramet, oborinska masa koja zahvaća Istru s jugozapada je ogromna, te je do sada je zabilježeno gotovo 20 000 munja. I dalje ima dosta grmljavinske aktivnosti.

 

 

 

 

 

 

jutarnji.hr

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *