Englezi razvili teoriju zašto je Modrić dao Rusima prednost pri izvođenju penala

podijeli

 

 

IMATI mogućnost izabrati da prvi izvodite penale u raspucavanju velika je prednost. Imati mogućnost izabrati da prvi izvodite penale u raspucavanju, a izabrati da to učinite drugi može biti i velika pogreška.

Luka Modrić je u raspucavanju s Rusima u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva dobio bacanje novčića i zajedno sa suigračima i izbornikom s kojima se posavjetovao izabrao da Hrvatska puca druga. Time je, prema analitičarima, dao veliku prednost Rusima.

Ranija istraživanja pokazala su da na velikim natjecanjima čak 95 posto reprezentacija koje dobiju bacanje novčića biraju da prvi izvode penale. Naime, novčić statistički daje oko 20 posto veće šanse za trijumf jednoj momčadi, onoj koja prva puca.

 

 

Zašto? Razgovor s 240 nogometaša i trenera pokazao je da njih čak 96 posto osjeća puno veći psihološki pritisak ako pucaju drugi. Taj pritisak još više raste kako raspucavanje ulazi u završnu fazu.

Zbog svega toga FIFA razmišlja o uvođenju drugačijeg i poštenijeg sustava, sličnog tie-breaku u tenisu gdje momčadi A i B ne bi više izvodile udarce redoslijedom AB, AB nego AB, BA…

Pa zašto je onda Modrić u dogovoru sa suigračima izabrao da Hrvatska druga puca? Engleski Mirror iznio je svoju teoriju.

Smatraju da su hrvatski nogometaši htjeli nastaviti tradiciju s ovog Svjetskog prvenstva, a tradicija kaže da dalje prolazi onaj koji puca drugi.

 

 

Tako je Španjolac Andres Iniesta prvi pucao penal protiv Rusije, a Rusija prošla dalje. Danac Christian Eriksen je prvi pucao protiv Hrvatske, a Hrvatska je izbacila Dansku. Kolumbijac Radamel Falcao je prvi pucao protiv Engleske, a na kraju je Kolumbija tugovala.

 

 

Hrvatska je protiv Rusije samo nastavila tu tradiciju pa je izgledno da bi Modrić i protiv Engleske birao da Hrvatska druga puca jer se pobjedničke navike teško mijenjaju, iako taj izbor statistički daje značajno manje šanse njegovoj reprezentaciji.

 

 

 

 

index sport

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *