Vrhunac vrućina: Tope se mostovi, tenk gasi požar kod Berlina

podijeli

 

 

OPASAN toplinski val zahvatio je zapad i sjever Europe, a njegov vrhunac očekuje se danas, ali neće posustati ni tijekom vikenda.

Središte toplinskog vala nalazi se na zapadu Francuske, odnosno istoku Njemačke, a iako se sam vrhunac očekuje danas, meteorološka stranica AccuWeather javlja da se iznimno visoke temperature očekuju i tijekom vikenda, a istu prognozu daje i Severe Weather Europe.

 

 

 

Padaju rekordi u Velikoj Britaniji

Kako javlja Guardian, u Velikoj Britaniji padaju rekordi, a pojavili su se i neočekivani problemi uslijed toplinskog vala. Temperatura je počela utjecati i na željezničku infrastrukturu, zbog čega vlakovi voze sporije. Probleme u željezničkom prometu ne stvaraju samo visoke temperature nego i oluje i grmljavina na sjeveru zemlje, za koje Guardian javlja da su utjecali na signalizaciju na željeznicama, što je također dovelo do problema.

Osim toga, javljaju i kako se vrhunac toplinskog vala poklopio s jednim od najprometnijih dana u zemlji kada se radi o letovima. Škola je završila i britanske obitelji ovog petka kreću na putovanja, a postoji opasnost od brojnih pregrijanih automobila na cestama, što će također otežati promet.

Poznati britanski zeleni travnjaci više se ne zelene, a zanimljiv video koji prikazuje promjene u mjesec dana, objavila je i Europska svemirska agencija:

Toplinski val utječe i na životinje, a veterinari javljaju kako su ovog lipnja i srpnja primili najviše divljih životinja u povijesti.

Britanski meteorolozi za danas su najavili temperature od 37 °C, što znači da bi trebao biti srušen rekord najviše zabilježene temperature od 36,7 °C iz 2015. godine. Britanci čekaju oluje koje su najavljene za danas, ali BBC javlja da se i sljedećeg tjedna očekuju iznimno visoke temperature.

 

 

 

U Nizozemskoj srušeno 15 rekorda

Kako javlja NL Times, u Nizozemskoj je srušeno čak 15 temperaturnih rekorda. Nizozemska treći dan zaredom mjeri temperature više od 30 °C, a temperaturni rekordi oboreni su na 15 različitih meteoroloških stanica od 33 koje su postavljene širom zemlje.

Njihov nacionalni meteorološki institut izdao je narančasto upozorenje zbog vrućine još u srijedu, a to upozorenje i dalje je na snazi. NL Times podsjeća na posljednji toplinski val iz 2015. godine, kada je i Velika Britanija zabilježila rekordne temperature. Dodaju i kako očekuju rušenje rekorda u nadolazećim danima te da se visoke temperature prognoziraju do sljedećeg petka, što će za Nizozemsku značiti 20 dana pod udarom toplinskog vala.

 

 

 

Metal u mostovima toliko se zagrijao da se ne može otvoriti prolaz za brodove

I u Nizozemskoj su se pojavili brojni problemi vezani uz visoke temperature. Primjerice, u Apeldoornu je lokalni zoološki vrt morao zatvoriti nastambu s makaki majmunima jer su temperature zbog kamenja u nastambi prerasle 50 °C. Ondje inače među majmunima mogu prošetati ljudi, a Uprava ZOO-a poručuje kako to okruženje nije sigurno za posjetitelje i osoblje.

Osim toga, u Frieslandu je zatvoren jedan od mostova jer se metal u njemu uslijed prevelikih vrućina toliko zagrijao i spojio da se više ne može otvoriti za prolaz brodova. Isto se dogodilo s mostovima u Amsterdamu, kojih je zatvoreno 12, a toliko su se ugrijali da su se “spojili” na dijelu koji bi se trebao otvoriti kako bi ispod njega prošli brodovi.

Gradski službenici pokušavaju ohladiti mostove nakon čega će napraviti novu procjenu stanja i vidjeti mogu li se mostovi opet otvoriti. Došlo je i do topljenja asfalta, uginuća tisuća riba u Krabbeplasu kraj Vlaardingena, a počele su se razvijati i opasne alge zbog kojih je izdano upozorenje.

 

 

 

U Francuskoj se bilježe najviše temperature od 1976. godine

U Francuskoj su, pak, temperature preko noći pale na 24,6 °C, a meteorolozi javljaju da u Parizu toliko visoke temperature nisu zabilježene od 1976. godine, prenosi The Local.fr. Francuzi stoga, kao i ostatak Europe zahvaćen toplinskim valom, iščekuju oluje najavljene za danas koje bi trebale sniziti temperature.

Za danas su najavljene temperature do 36 °C u Parizu te do čak 39 °C u Auxerreu. Visoke temperature posebno pogađaju zaposlene koji do posla putuju brzim vlakovima.

Naime, u jednom od vlakova u Parizu jučer je zabilježena rekordna temperatura. U RER brzim vlakovima temperature se mjere svakodnevno pomoću termometara u vlaku koji osim temperature, bilježe i količinu vlage. Tako je jučer objavljeno da su u srijedu navečer u vlaku zabilježili temperaturu od 37,1 °C, a kako piše The Local, stvaran osjećaj, s obzirom na vlagu u zraku, bio je 43,8 °C.

Osoblje RER B linije stoga je na stanicama putnicima dijelilo bočice vode zbog ekstremnih uvjeta u njihovim brzim vlakovima.

 

 

 

Njemačka: Veliki šumski požar kraj Berlina

U Njemačkoj se oko 250 vatrogasaca bori s velikim šumskim požarom, oko 20 kilometara od Berlina, zbog kojeg su djelomično zatvorene autoceste A9 i A10. Iako vatrogasci javljaju da je požar uglavnom pod kontrolom, situacija je i dalje opasna.

Najopasniji je dio municija koja se nalazi u šumi, a potječe iz Drugog svjetskog rata. Zbog toga je napravljen sigurnosni krug od 1 kilometra kako bi se smanjila opasnost, a vatrogasci poručuju za Bild da se trenutno pokušava utvrditi o kakvoj se točno municiji radi. Najveća je opasnost od toga da se uslijed topline municija aktivira. Zbog nepristupačnog terena, u zraku je helikopter koji pomaže procijeniti situaciju, a sinoć je korišten i vatrogasni tenk nazvan Marija, koji se sigurno može probiti kroz požar unatoč opasnosti od municije.

Vatrogasci su poručili da najveću opasnost za širenje požara predstavlja vjetar koji je najavljen za danas, a koji bi požar mogao proširiti. Vatra je zahvatila oko 90 hektara šume. Za tu regiju su danas najavljene temperature od 34 °C.

 

Slikovni rezultat za fire tank  berlin

 

Zbog pregrijavanja se zapalili automobili

Kako javlja FAZ, njemačka policija izvijestila je o dva slučaja u kojima su se automobili zapalili na cesti uslijed pregrijavanja. U jednom slučaju radi se o sportskom automobilu koji je u potpunosti izgorio na cesti. 51-godišnjakinja je vozila automobil kada joj je motorist prišao i signalizirao da se iz automobila dimi. Zaustavila je automobil koji je u potpunosti izgorio, a ona je prošla bez ozljeda.

Osim toga, policija javlja o povećanom broju pokvarenih automobila na cestama, što povezuju s visokim temperaturama.

I u Njemačkoj su se pojavile opasne zelenoplave alge koje su primijećene kod Leipziga, a mogu izazvati iritacije kože te su opasne i za životinje.

FAZ javlja da su u Frankfurtu u 12 sati zabilježena 32 °C, ali i da se širom zemlje bilježe veće temperature.

 

 

 

 

 

 

index.hr

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *