Veliki su, moćni i Ameri ih obožavaju

podijeli

 

 

PROŠLOG mjeseca Ford je prodao jedan F-150 pickup svakih 35 sekundi. I tako cijeli srpanj.

 

 

Usprkos sveprisutnom eko pokretu praćenom elektrifikacijom, u autoindustriji se događaju velike promjene, no jedan proizvođač osvaja tržište čistom klasikom. Fordova F serija je već desetljećima najprodavaniji model u Americi, no ove godine cjelokupna Fordova terenska gama bilježi strahovit uzlet.

 

 

Vjerovali ili ne, Ford je ove godine prodao 450.000 kamioneta F serije, a prve projekcije govore kako će se taj broj do kraja godine popeti na 941.000 primjeraka. A to je saldo bez uračunatog SUV segmenta, s kojim će Ford zasigurno probiti granicu od milijun prodanih terenaca. Ustvari, s obzirom na prošlomjesečni rast od gotovo 5 % i 153.402 prodana kamioneta i SUV-a, taj bi broj mogao biti i osjetno veći.

 

 

 

I to nije sve. Možda najveći skok Ford bilježi u segmentu lakih komercijalnih vozila. Transit i Transit connect drže pola segmenta, a ove godine im je prodaja skočila za gotovo 61 %.

 

 

 

No za najveću pljusku “eko razumu” zaslužan je Lincoln. Njegov Navigator je prošlomjesečna zvijezda s mjesečnim skokom prodaje od 65 %. Nevjerojatno za jedan model čija je prosječna prodajna cijena povisokih 84.300 USD. U takvom ozračju ne čudi što je Ford odlučio iz game izbaciti klasične automobile poput Fieste, Focusa i Taurusa i snage koncentrirati na razvoj novih povišenih modela.

 

 

 

 

index auto

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *