POČEO VIKEND VELIKIH PROMJENA, OGROMNA HLADNA FRONTA DOLAZI – Meteorolozi izdali uzbune

podijeli

 

 

Subota će u dijelovima Hrvatske označiti početak najavljivane velike promjene vremena, koja donosi osjetno zahladnjenje.

Kako javlja Istramet, već su zabilježene određene frontalne nestabilnosti na području Istre, a najžešće je bilo u njezinoj unutrašnjosti gdje je zabilježena velika grmljavinska aktivnost, lokalno uz vrlo obilne oborine. Pritom je u dijelovima Pazinštine i Žminjštine bilo čak i krupnije tuče.

U posljednja 24 sata najviše kiše palo je u Starom Pazinu (16 mm) i Špinovcima (14 mm), a to je tek uvod u jače pogoršanje vremena koje predstoji uz lokalno više od 50 mm kiše.

U sklopu predfrontalnih nestabilnosti, jutros se na moru zapadne Istre razvijaju jači neverini koji će vrlo vjerojatno zahvatiti velik dio područja. Pritom lokalno valja očekivati izraženije pljuskove, a na moru su moguće pijavice, upozoravaju na Istrametu.

Video: Danijela Buršić / via Istramet

 

 

 

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, očekuje nas postupno naoblačenje sa sjeverozapada, mjestimice uz kišu i grmljavinske pljuskove. Oborine će biti najprije na sjevernom Jadranu te u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj, a poslijepodne i osobito navečer i drugdje.

Moguće je grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša, uglavnom u zapadnim predjelima.

Najviše sunčanog vremena bit će u Dalmaciji.

Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, mjestimice s jakim udarima, a na Jadranu umjereno i jako jugo.

Najviša dnevna temperatura zraka između 25 i 30, a u Slavoniji i osobito u Dalmaciji do 33 °C.

 

 

Glavnina promjene stiže nam u nedjelju kada se očekuje promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom te pljuskovima i grmljavinom. Obilnija oborina te grmljavinsko nevrijeme izglednije je na Jadranu. U unutrašnjosti će puhati umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjereno i jako jugo, već u noći na sjevernom Jadranu u okretanju na jaku, podno Velebita i olujnu buru. Bit će osjetno svježije.

 

 

 

Najniža jutarnja temperatura zraka od 12 do 16, na Jadranu od 18 do 23 °C. Najviša dnevna između 17 i 22 na kopnu te od 22 do 27 na obali i otocima.

I za subotu i za nedjelju DHMZ je putem Meteoalarma izdao upozorenja za cijelu državu. U subotu je gotovo posvuda na snazi žuto, a u Istri i sjevernom primorju i narančasto upozorenje, dok je narančasta uzbuna u nedjelju proširena i na dalmatinsko zaleđe, Liku i Gorski kotar, a dodatno je u podvelebitskom kanalu proglašena crvena uzbuna, koja se izdaje kada su vremenski uvjeti izuzetno opasni.

 

 

Od ponedjeljka postupno smirivanje vremena, najprije u zapadnim predjelima. Temperatura zraka zatim ponovno u porastu.

jutarnji.hr

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *