7 mogućnosti koje ima samo iPhone, možete sada replicirati i na Androidu

podijeli

android iphone

 

 

Rivalstvo između Androida i iOS-a traje već godinama i ne nadzire se kraj istome. S jedne strane, Apple ima vojsku fanova koji će uvijek kupiti novi iPhone bez obzira na sve, dok Android ima sve one ostale korisnike. One koji ne žele platiti mobitel više od određenog iznosa, one koji ne vole biti zarobljeni u Appleovom ekosustavu, ljude koji će radije kupiti high-end Android telefon umjesto iPhonea, powerusere … shvaćate poantu.

 

 

 

No, iPhone ima neke mogućnosti koje Android nema. Mi smo ih pobrojali 7, odnosno one za koje mislimo da se ističu i koje bi bilo dobro imati i na Androidu. Sva sreća možete ih replicirati s dodatnim aplikacijama. O čemu se radi, čitajte u nastavku teksta…

 

 

1) Univerzalna pretraga

 

 

Android – univerzalna pretraga

 

 

 

Jedan od glavnih nedostataka na Androidu je nepostojanje univerzalne pretrage po mobitelu. Na svu sreću, postoje third-party aplikacije koje će vam pomoći u tome.
Imate dva načina na koji možete postaviti pretragu na Androidu, a da je slična iOS-ovom Spotlightu: možete instalirati launcher aplikaciju koja sadrži tu funkciju ili instalirati samo aplikaciju zaduženu za pretragu.

Prva opcija je bolja za većinu korisnika jer dobijete 2-u-1 aplikaciju, ali druga opcija najčešće nudi bolje opcije pretraživanja. Treba odvagnuti što vam je potrebnije.
Ako želite launcher, tada bacite oko na Evie Launcher. Ova aplikacija vam daje da pretražujete podatke u telefonu, ali i na webu. Točno onako kako radi iOS-ov Spotlight. Samo swipe-ate ekran prema dolje i otvara vam se tražilica,

 

 

 

Ako želite isključivo aplikaciju za pretragu po mobitelu, onda vam preporučujemo Sesame Shortcuts koji ima integriran Nova Launcher.

Download: Evie Launcher
Download: Sesame Shortcuts
Download: Nova Launcher

 

 

 

2) Android Assistive touch

 

 

Android – Assistive Touch

 

 

Još jedna mogućnost koja postoji već dugo na iOS-u je “Assistive touch”. Radi se o gumbu kojeg možete dodati na ekran i putem kojeg možete doći do hrpe opcija. Od toga da možete stisnuti home button do paljenja/gašenja iPhonea, podešavanja zvuka i slično. Nažalost, Android to nema nativno, ali možete instalirati aplikaciju koja će vam dati tu mogućnost.

 

 

Jedna od najboljih takvih na tržištu je Easy Touch. Dotična aplikacija radi gotovo identično kao i na iOS-u. Ona vam donosi “trajni” gumb na ekran koji će uvijek biti dostupan i vidljiv, a putem njega možete brzo doći do akcija za uzimanje slike ekrana (screenshot), vraćanje na home screen i još mnogo toga. Tim kraticama možete i sami upravljati, te dodati svoje akcije koje želite imati.

 

 

 

Ako imate telefon koji će podržati novi Android Pie, onda vam ta aplikacija u budućnosti neće trebati jer će Pie donijeti assistive touch. Da biste ga osposobili odite u Settings – Accessibility – Accessibility Menu i uključite ga.

Download: Easy Touch

3) Snimanje ekrana

 

 

S iOS-om 11, Apple je donio na iPhone mogućnost da s par klikova počnete snimati ekran i sve što radite na telefonu. Vrlo korisno u određenim situacijama. Google to nema, ali postoje third-party alternative. Mi preporučujemo aplikaciju AZ Screen Recorder koji je uglavnom besplatan (op.a. postoji premium verzija), a nudi mogućnost da izaberete rezoluciju snimanja, da li da pokazuje ili ne mjesta koja dotaknete na ekranu i slično.

Download: AZ Screen Recorder

 

 

 

4) Notifikacije na PC-ju

 

 

Appleov čvrsto povezani ekosustav je nešto što ili volite ili ne. Oni koji koriste Appleove proizvode ga vole, dok vjerojatno neki drugi nisu ljubitelji istoga. No, ono što nam se jako sviđa u dotičnom ekosustavu je mogućnost da iOS bude povezan s macOS-om, pa možete na računalu gledati notifikacije koje dobivate, čak i odgovarati na iste i slično. Android to nema, ali može imati ako konfigurirate Pushbullet aplikaciju.

 

 

 

Pushbullet nije samo kopija iPhoneove interakcije s Macovima, nego vam dozvoljava da između Android telefona i računala dijelite datoteke, odgovarate na SMS poruke, pretražujete internu memoriju uređaja i još mnogo toga. Jako korisno ako ste stalno na računalu.
Da biste sve konfigurirali, morate prvo skinuti Pushbullet za Android, te se registrirati na web stranici Pushbullet.

Download: Pushbullet

 

 

 

5) Univerzalni clipboard

 

 

 

Nadovezujemo se na prošlu točku. Apple dozvoljava Macu i iPhoneu da dijele zajednički clipboard. To znači da ako kopirate neki tekst na iPhoneu, možete ga zalijepiti na Macu i obrnuto. Android to, očekivano, nema, ali može imati ako instalirate aplikaciju Clipbrd.
Nakon što skinete aplikaciju i napravite korisnički račun, moći ćete kopirati stvari na Android telefonu i zalijepiti to na računalu i obrnuto. Ali ćete isto tako morati imati na računalu instaliranu Chrome ekstenziju.

Download: Clipbrd
Download: Clipbrd Chrome Extenstion

 

 

 

 

6) Crtanje po napravljenim screenshotovima

 

 

Još jedan dobar feature koji iPhone ima, a Android nema je izrada i crtanje po screenshotovima. To može biti korisno kada nekome napravite sliku ekrana i želite mu/joj nešto označiti ili napisati na isti.

 

 

 

Android Pie bi trebao imati tu funkcionalnost, ali velika većina Android korisnika nema Pie niti će ga imati u neko dogledno vrijeme. Zato trebate instalirati aplikaciju Screenshot Crop and Share.

Ova aplikacija se integrira s defaultnom Android aplikacijom za izradu screenshota, ali čim napravite isti, moći ćete ga editirati, croppati, dodati anotaciju i slično.

Download: Screenshot Crop and Share

 

 

 

7) “Digitalno zdravlje”

 

 

 

 

Ako vas zanima što je digitalno zdravlje, ne brinite. Odmah ćemo vam objasniti. To je feature koji dolazi uskoro na iOS 12, ali i na Android Pie. Riječ je o aplikaciji/addonu koji će vam pokazivati koliko vremena trošite na određenu aplikaciju, moći ćete limitirati potrošeno vrijeme unutar jedne aplikacije i slično.

 

 

Većina nas izgubi pojam o vremenu i mislimo da smo dnevno potrošili možda sat, sat i pol vremena na određenim aplikacijama, a vjerojatno se radi o mnogo više potrošenog vremena. Ove aplikacije će vam dati “crno na bijelom” koliko trošite svog vremena na društvene mreže i slične aplikacije.

 

 

Za one koji nemaju Android Pie, tu je aplikacija Social Fever. Svakako vam preporučujemo da ju instalirate i nakon tjedan dana pogledate kako trošite vrijeme na svom telefonu. Mogli biste se iznenaditi!

 

 

Download: Social Fever

 

 

 

 

pcchip.hr

Piše: B.P.

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *