FEN ZA KOSU JE OPASAN PO ZDRAVLJE, A 2 STVARI KOJE EMITUJE UNIŠTAVAJU NAŠ MOZAK

podijeli

 

 

Zvuk u pozadini bijele buke koju proizvodi televizor i fen za kosu utiču na to da brže starimo, a iako bijela buka pomaže da se zamaskiraju zvuci iz pozadine ona utiče na naš mozak i primanje novih informacija.

 

Naučnici su otkrili da slušanje bijele buke, čak i kada nije glasna, ubrzava proces starenja mozga tako što uništava neke hemikalije koje služe za prenos informacija, piše Daily Mail.

 

– Raste broj dokaza koji pokazuje da mozak negativno reaguje na nasumične informacije kao što je bijela buka, rekla je Mouna Attarha sa Univerziteta Ajova.

 

 

Bijela buka predlagana je pacijentima kako bi se prikrilo stalno zujanje koje su čuli. Zujanje se javlja kada mozak neke osobe nije u stanju da obradi novi zvuk koji čuje. Ovo se događa i kada je potrebno duže vrijeme da se neki zvuk kao takav prepozna.

 

Za sve to je kriv raspad pojedinih hemikalija u mozgu koje se oštećuju tokom vremena. Nakon eksperimenta izvedenom nad životinjama, eksperti su zaključili da se slično može primijeniti i na ljudima koji su izloženi ovom zvuku čak i na onom niskom bezbjednom nivou.

 

 

Iako se rezultati mogu smatrati zabrinjavajućim, još uvijek je potrebno da se izvedu neka istraživanja kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri utiču na starenje kod ljudi.

 

 

 

Ovo upozorenje dolazi nakon skretanja pažnje pojedinih naučnika da slušanje glasne muzike može da ošteti sluh mladih. Prema riječima stručnjaka, glasna muzika kojom mladi izlažu uši ima istu jačinu kao i zvuk aviona koji polijeće. Bezbjedna visina buke koju ljudsko uho može da čuje je visine do 85 decibela, dok je ona koju proizvodi avion 110 decibela.

 

 

 

 

 

hayat

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *